Европски избори: Помоћи ће само чудо?

11-02-2014 05:38:29 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Ако се не деси политичко чудо, избори за Европски парламент који предстоје у мају ове године претвориће се у грандиозни демократски неуспех ЕУ – са непредвидивим последицама по њену будућност. Такву жалосну прогнозу дао је на веб-сајту европског Интернет-портала ЕурАктив почасни председник немачког Европског покрета – Е BD, дугогодишњи члан управе СДПГ Дитер Шпери.

По његовим речима, током последњих деценија од избора до избора, све осетније се испољава тенденција одустајања грађана од учешћа у гласању, и све чешће се чују гласовим против јачања у Европском парламенту групација популистичког и деснорадикалног усмерења. Ипак осим беспомоћних пропагаднистичких релација о предностима и достигнућима ЕУ, чланови проевропског „партијског картела“, како каже Шпери, нису извукли поуке из губитка „демократске легитимности“ Европе који је у току.

Врло драматичне изјаве Дитера Шперија нису могле да не изазову дискусију међу његовим колегама и експертима. Износе се разна мишљења, али нико не спори да популарност партија антиевропског усмерења заиста последњих година постаје све приметнија. Рефенредум који је ових дана одржан у Швајцарској, где су се становници изјаснили за ограничење прилива миграната уземљу, између осталог из земаља ЕУ, са којом Берн има склопљен споразум о слободи кретања, постао је својеврсна нова проција уља на ватру евроскептичких расположења која букти у Европи.

Према истраживању које је ових дана спровео немачки аналитички центар Дојче Банк Рисрч у 28 евроскептичних партија 16 земаља ЕУ, њихови представници могу да заузму у будућем парламенту до 27% посланичких фотеља.

У њих спада Немачка, Француска, Велика Британија, Итачија, Шпанија, Пољска, Румунија и Холандија. Заједно они могу да представљају три четвтине свих бирача и да осигурају парламенту две трећине посланичких места.

Између осталог, низ експерата не види опасност за парламент чак у случају да евроскептици добију прогнозирани број гласова – све једно већину они неће имати. Водећи експерт Центра за ситуациону анализу Руске академије наука Сергеј Уткин против је превремених нагађања поводом резултата избора.

- Чак неколико недеља пре избора дешавају се разни догађаји који утичу на њихов резултат. Приликом избора за Европски парламент особеност се у првом реду састоји у томе што битан део бирача узима у обзир ситуацију унутар сопствене земље. Зато је сада разговор о томе ко ће несумњиво добити предност у многоме шпекулација.

Доцент Берлинског универзитета Хумболдта тимо Лохоки не види реални програм код популиста.

- Популисти добијају онда када у први план иступа такозвана „културна оса“ политичког кофликта – рекао је Лохоки у радијском интервјуу. А то управо и јесу питања европске политике и интеграције – тачније исте те миграције. Када се заоштравају социјално-политички проблеми, популисти губе. Ових питања у њиховим програмима фактички нема. А бирачи неће гласати за странку која говори о миграцији када су они остали без посла.

Тако да треба ли присталице евроинтеграције да очекују чудо, ако је довољно погледати реалне проблеме својих бирача?

Олег Севергин,