Налазите се на страници > Почетна > Блог > Са празним џепом, али на тенку

Са празним џепом, али на тенку

12-02-2014 09:39:02 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У штампи и политичким круговима гласан скандал око куповине бескорисне војне технике у Грчкој назван је корупционим. Испоставило се да је Министарство одбране ове земље за сасвим одређену надокнаду решавало питање у корист куповине појединог оружја од француских, немачких и шведских произвођача.

Разум се, по високој цени, како другачије. Према признању једног од чиновника војног ресора, сума његовог личног процента је премашила 15 милиона евра. При томе афериста више не може да се сети колико је и од кога тачно узимао. А имао је и колеге у опасном бизнису. Грчкој се ту не може позавидети. Буџет већ коју годину за редом пуца по шавовима, људи с времена на време излазе на улице, помоћ од партнера из ЕУ је мал те не једини лек од велике националне невоље.

Међутим, како се испоставило, постоји паралелна реалност. При томе тамо влада благостање, сви су једни другима задовољни. Склапају се уговори, затим се они реализују. Многи могу да кажу: добро Грци, а шта је са представницима западноевропских земаља са њиховом љубављу према реду и са осудом сваког безакоња? Јер они је престају да критикују Русију, Кину и друге земље у развоју као расадник корупције. Испоставља се да њима самима руке нису чисте. Ево шта је тим поводом рекао политиколог Василиј Колташов.

- Корупција у ЕУ постоји и цвета, али она не погађа већи део сарадника државних ресора, већ је концентрисана у врху. Корумпирани могу да буду министри, крупни чуновници, војни начелници. Али у Европи није све што формално потпада под одређење корупција она у ствари. Све евроспке партије су спремне да срађују и примају новац. И велике корпорације увек могу да нађу неке канале реализације преко политичких странака ЕУ. Али немогуће је поткупити одмах све, зато корпорације граде дугорочне односе са појединим политичким структуама и чиновницима. То није мито у чистом облику, већ поткупљивање чиновника.

Новинар, члан грчке дијаспоре Русије Никос Фидиропулус у откривеним чињеницама не види ништа ванредно. Па и само ступање Грчке у ЕУ не сматра несумњивим благом за ову земљу.

- До којих резултата ова идеја доводи? До отварања радних места у грчком сектору производње? Не. Незапосленост, напротив, расте. 20 година живота изнад средстава после уласка Грчке у ЕУ довело је до жалосних резултата. Постоји статистика да милијарда коју је некада узео Папандреу, претворила се у 60 милијарди дуга. Уз то у ЕУ нема јасне политике према Грчкој. Данас чујемо једно, сутра друго, затим треће.

Између осталог, у самој Грчкој расте незадовољство у првом реду Немачком која је жестоко осуђивала Атину због финансијских махинација, а сама је била умешана у ништа мање сумњиве послове. И уверавања Брелине да ће се он разабрати и да ће кривци добити своје, тешко да ће већ променити стабилни тренд. Пре напротив, Грци су се изгледа коначно разуверили да ће са Западном Европом успети да нешто ураде. Како се испоставило у датом конкретном случају купљена техника због елементарне недовољне опремљности испоставила се практнично бескорисном за реалне задатке. Зато за параду сасвим одговара.