Кулинарски Сочи или како смазати 7000 тона хране?

12-02-2014 09:57:42 | | Глас Русије/ vostok.rs |


За време Олимпијских игара Сочи ће посетити више 400.000 туриста. Како гости Олимпијаде не би остали гладни, у граду ради више од хиљаду места где може да се поједе. Чиме хране Сочи утврдио је наш дописник.

Лоше нахранити госта, не изнети све најбоље што постоји у кући на сто значи прекршити древни кавкаски обичај. Гостопримство у Сочију немогуће је замислити без богатог јела. Олимпијцима је понуђен мени од 500 јела. Они могу да једу бесплатно 24 сата дневно.

Навијачи и обични туристи, разуме се, за јело морају да плате. Али цене у време Олимпијаде држава регулише. Никоме није дозвољено да се посебно богате на гостима Олимпијаде. Тако да је јело у Сочију доступно сваком.

Према правилима понашања навијача строго је забрањено да се на стадионе носи било какво јело и напици. Али после ватреног меча, када се тако нервираш због омиљеног тима, постанеш гладан. Нема никакве тешкоће да се у граду нађе место где да се презалогаји. Има летњих кафеа са арапском кухињом. Постоје ресторани азијске кухиње. Али како би се пробао локални колорит, треба наћи ресторан кавкаске кухиње.

Једини гастрономски проблем гостију Олимпијаде је да сами одлуче шта ипак да поједу. Ту је руска, европска, јапанска, кинеска, тајландска кухиња, ирски пабови, турске чајџинице. Да не говоримо већ о разним локалима са брзом храном. Централне улице Сочија се шарене од обиља разних кафеа. Сочински кеј простире се паралелно централној улици. Овде је мноштво кафеа и ресторана за свачији укус и џеп.

Близина планина утицала је на рецепте кавкаске кухиње. У њој преовладава овчетина, сир и млечни производи. Јела су веома различита, одражавају традиције многобријних народа Кавказа. Што се одлази више у планине кухиња је једноставнија. Што ниже, то компликованије. Кавкаске супе по правилу су врло масне, са великом количином меса.

Не може се за један ручак пробати све што нуди кавкаска кухиња, али постоји основно јело без којег је немогуће замислити Сочи и читав Кавказ – шашлик. Ово старо јело веома су волели ратници планинци за време похода. Лако се може припремити на терену. Све што је потребно јесте само месо и много угљевља. А шашлик добро иде уз грузијско вино.

Кавкаска кухиња је врло богата. Има јела за свачији укус. Јело за себе ће наћи и љубитељи меса или рибе, и вегетаријанци, љубитељи љуте хране, или љубитељи пецива. Очигледно зато су јела народа Кавказа тако заволели сви Руси и она су се проширила на читаву земљу. Странци такође цене јело кавкаских планинаца.

За време Олимпијаде страних туриста има више. Углавном они желе да пробају кавкаску храну. Често наручују шашлик, супу харчо, аџапсандал.

Према традицји кувари државе која је домаћин Олимпијаде припремају се за тај догађај исто тако марљиво као сами спортисти. Како гости Олимпијаде не би остали гладни, у граду ради више од хиљаду кухиња. Према најскромнијим прорачунима, за време Олимпијаде ће бити поједено око 7000 тона намирница.

Леонид Ковачич,