Франсоа Оланд: У Вашингтон на одмор од Француске

12-02-2014 09:18:50 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Председник Франсоа Оланд је стигао у посету САД и вечерас у Белој кући ће бити приређен свечани државни ручак у његову част.

Барак Обама назвао је Француску „најстаријим савезником“ САД. Француски председник радовао се речима Барака Обаме као да су га управо прогласили победником на новим председничким изборима. Било је приметно да му је пријатно да се одмори од „незахвалне куће“, где му је председнички рејтинг пао до невиђених у читавој историји Француске 19-20%.

Одмах после доласка 44. амерички председник је довезао 24. председника Француске на имање бившег председника САД Томаса Џеферсона. Џеферсон је један од најпоштованијих председника САД и бивши амбасадор САД у Фрaнцуској, убеђени франкофил у јелу, вину, уметности, филозофији и идејама француске револуције. Такве везе, рекао је Обама, ми треба не само да сачувамо, већ и да са ојачамо.

- Томас Џеферсон је био један од оснивача наше земље. Он је писао нацрт Декларације о независности. Био је не само изузетан политички лидер, већ и наш научни и културни лидер. Томас Џеферсон представља све најбоље што има Америка. Он је такође отелотворење наших јаких веза са Франуцском и све оно изузетно што је дала Француска нама. Томас Џеферсон је био франковил до сржи.

Како да се не обрадује када председник САД наводи такве историјске паралеле и затвара их на Оланду. То што се такве патосне изјаве обично чувају за најсиромашније и најмање значајне „рођаке“, то је већ друга ствар.

Амерички листови помало су покварили позадину, називајући посету „момачком“, а предстојећи банкет „великом момачком вечери“. Протокол Беле куће морао је да мозга над Оландовим „породичним статусом“.

Умало да раскош посете не сруши и један од најпознатијих светских папараца Паскал Ростен. Дан пре банкета он је објавио да се Вашингтон пост и Фајненшл тајмс припремају да објаве сензационално раскринкавање веза Барака Обаме са америчком поп-дивом Бејонсе. Како Оланду не би било досадно самом са реномеом „женскароша“. Изјаву су прештампале све француске новине и веома забринуле Белу кућу. Тек јуче паскал је признао да се нашалио.

Јасно је да у таквом контексту циљевима посете поклоњено је мало пажње. Осим чињенице да је Оландов Париз сада мал те не једина европска престоница која је спремна да подржи напад САД на Сирију. Сирија, криза у Украјини, ситуација у Африци, технолошка сарадња – питања су која ће разматрати Обама и Оланд.

Нема ништа необично у томе што Оланда више не прихватају за озбиљно, каже француски писац Ана Кабана, аутор књиге Између две ватре о животу Валери Триервејлер и њеној вези са Оландом. Од тога Да ли сте ожењен или не сама институција председништва неће пострадати. У сваком случају, у зрелој демократији, каже професор савремене историје са Сорбоне Жан Кариг. То је главобоља само за протокол. Али када кажете да сте „нормалан председник“, понашате се као обичан човек са улице, а фотографишу вас на мотору са шлемом како се од љубавнице враћате у Јелисејску палату, то је већ невоља, констатује Кариг. Ту је већ реч о губитку моралног ауторитета. Значи, Французи су то већ схватили. У Француској протести против Оландове политике о проширењу права хомосексуалних породица окупљају на улицама већ милионе обичних грађана.

Андреј Федјашин,