Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Виктор значи победник

Виктор значи победник

12-02-2014 10:24:20 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


На Олимпијским играма у Сочију Русија је освојила бронзану медаљу у брзом клизању. Апсолутни шамион Европе Виктор Ан показао је трећи резултат у трци на 1500 метара. Олимпијски шампион постао је Канађанин Шарл Амлен, на другом месту је представник Кине Хан Тијанију. За Русију је то прва у историји олимпијска медаља на кратким стазама. Тако да Анова бронза може да се сматра историјском победом.

За Русију 28-годишњи Виктор Ан наступа од марта 2012. године. Пре тога је носио име Ан Хен Су и био члан репрезентације Јужне Кореје. 2006. године на Олимпијади у Торину је освојио 4 медаље, између осталог три злата. На игре у Ванкувер није се пласирао, била је превелика конкуренција у корејском тиму. Тада је и помислио да промени држављанство и преселио се у Русију. Име Виткор је одабрао специјално. Виктор значи победник. Желим да ми то име донесе срећу, рекао је спортиста.

Виктор је донео срећу и руској репрезентацији. У финалу олимпијске трке на 1500 метара спортиста је превладао стазу за 2 минута 15,062 стотинке. Како је показао фотофиниш, он је за делић секунде заостао за представником Кине. А репрезентација Кореје је остала без медаља.

Корејски новинари су се интерсовали о чему он говори за време тренинга са својим бившим сународницима и како је донео ову тешку одлуку. Под тешком одлуком они наравно подразумевају промену држављанства. Сам Виктор Ан са њима се не слаже и каже да се радује самој могућности да поново учествује на Олимпијади.

- Морао сам о многоме да размислим пошто се појавила могућност да се вратим у спорт после повреде. Веома ме радује могућност да поново учествујем у Олимпијади. За мене чак бронза има велики значај. Наравно, за све спортисте највећи циљ је злато. Јер ми врло много тренирамо и ћелимо да победимо. Не могу да кажем да сам задовољан тиме што моја медаља није златна, већ бронзана. Мислим да труге стазе могу да пређем у мирнијем расположењу. И мени се чини да моја физичка форма сада више одговара трци на 500 метара, а не 1500. Сигуран сам да ћу вам још показати добар резултат.

У будуће поведе верује и тренер руске репрезентације у брзом клизању Себастијан Крос. Задовољан сам резултатом, рекао је он дописнику Гласа Русије.

- Виктор Ан посебно је истакао топлу подршку од стране руских навијача. Хвала свима за то што су ми веровали, рекао је спортиста. Он је такође захвалио својим колегама из тима и признао да сања о медаљи у штафети. Било би добро када бисмо сви заједно успели да је освојимо.

Одговарајући на питање о дугорочнијим плановима, Виктор Ан је обећао да ће после Олимпијаде у Сочију донети одлуку да ли да оде из спорта илида настави да тренира до Олимпијаде 2018. која ће бити одржана у његовој домовини, Кореји.

Светлана Калмикова,