Европа: постоји ли живот после смрти?

13-02-2014 10:18:24 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Експерти Организације за економску сарадњу и развој OECD објавила је 11. фебруара у Паризу реферат посвећен основним апсектима кризе, почев од 2007. године. У извештају под речитим називом После смрти садржи се отворено признање чињенице да су научници економисти потеценили праве размере дешавања.

Реална цифра раста испоставила се за 1,4% нижом од претпостављене. При томе највеће грешке у прогнозама су биле допуштене управо у погледу земаља зоне евра, ситуација у којима је била предмет посебно будне пажње у читавом свету. Приликом анализе разних аспеката кризе није била поклоњена потребна пажња расту веза реалног сектора економије са банкарском сфером. То је довело до потцењивања деловања проблема у финансијској сфери на дужничка тржишта и економију.

Отворена признања експерата једне од најважнијих међународних организација била су својеврсни хладни туш у конктексту оптимистичких изјава о излаксу Европе, између осталог зоне евра из кризе и о почетку економског успона. И ових дана познати немачки експерт за финансије Михаел Брјукнер упозорио је са страница европског Интернет-портала ЕУ-Инфотек на то да после избора за Европски парламент Европу чека зло буђење. Данас еворпски лидери, по речима Брјукнера, хватају се за најмањи успех, како би бар некако избили тле под ногама евроскептицима, којима многи предвиђају добре шансе на изборима. Али затим сви проблеми везани за последице још непревазиђене кризе поново ће се појавити у пуној величини, закључује Брјукнер.

Говорећи ових дана у Вашингтону, директор ММФ Кристин Легард је приметила да мада у ваздуху лебди дух оптимизма, ипак глобални економски раст је за сада малопримета, неравномеран и крхки. Све то се односи и на зону евра. Тамо фактору неравномерности раста додаје се, како каже Легард, још и проблем високе незапослености. Међу потребним корацима на превладавању последице кризе у зони јединствене валуте директор ММФ је навела спровођење политичких реформи у низу земаља, наменско издвајање кредита и утврђивање строге контроле банака.

Главни инвестициони аналитичар руске финансијске групе Брокеркредитсервис Максим Шеин указује на читав низ проблема који за сада не допуштају да се дају оптомистичке прогнозе поводом превладавања кризних појава у земаљама јединствене Европе.

- О некаквом новом таласу финансијске или буџетске кризе сада се не говори, истиче експерт. Економија ће се постепено објављати. Али за сада оличледних потврда за то нема. Истина, посебно стоји Немачка. Како у шали кажу: Њујорк није Америка, Москва није Русија, а Немачка није зона евра. А ако ћемо озбиљно, могуће да би слаби курс евра ишао на руку европској привреди.

Поводом последњег мишљења експерта воде се озбиљни спорови. Али занимљив поглед на кризу изнела је у радијском интервјуу немачки писац, аутор књиге Победа капитала Улрике Херман.

- Увек се говори о еврокризи. Али то су разне кризе. Као прво, то је проблем дуга у Грчкој, Ирској, Шпанији, Португалији и вероватно у Словенији. Друга криза је у томе што ЕЦБ, купујући проблематичне облигације, иступа не као нормална банка. Треће – криза конкурецније, пошто већина у зони евра не може да прати Немачку. А четврто – криза руководства: протеклих година политичари су направили много грешака.

Тако да какво буђење чека Европупосле избора у мају? Ко је рекао да је она већ заспала лековитим сном?

Олег Севергин,