Руски стандарди квалитета производа строжији него у ЕУ

13-02-2014 04:31:02 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Историјски гледано, међународна изложба "ПРОДЕКСПО", која је отворена у халама московског "Експоцентра" - највећа је и најпосећенија у Русији. Њу посећују целе породице.

Кога још не привлачи "Салон кобасица", "Салон чаја и кафе", "Салон дечјих, природних и пољопривредних производа", "Салон сладоледа" или, рецимо, округли сто на тему "Вести са тржишта сладоледа"? Мада, изложба је, ипак, више за професионалце – произвођаче хране, пића, сировина. Овогодишња смотра је оборила све рекорде. Површина - 48 500 квадрата, више од 2.300 излагача из 63 земље и 35 националних експозиција. Међу њима су: Мађарска, која дебитује у Москви, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Бугарска, која је повратник на "ПРОДЕКСПО". За Француску, ово је 20 јубиларна изложба. Значајно су повећале своје присуство у Москви – Пољска и Парагвај, док Чешку представља само један излагач - "Чешко-Моравска млечна асоцијација". Објашњава председник Асоцијације Јиржи Копачек:

- Чешко-Моравска асоцијација је направила кампању за улазак на тржишта Русије и Украјине. Овде представљају своје могућности три велика млечна предузећа: Богушовицки, Полабски, Хоценски. Зашто они? Зато што, испитујући руско тржиште и потражњу, дошли смо до закључка:ви веома волите сир и производе на бази њега. А ова предузећа, управо, производе крем-сир, десерте, као и јединствене чешке производе, слични њима. Говорим о "помазанки", аналогу уља. Само што је она нискокалорична, и стога здравија. Њу, такође, нудимо руским малопродајним ланцима.

Да ли постоје проблеми са којима се треба суочавати приликом уласка на руско тржиште?

- Огромно тржиште увек има велике проблеме. Ви имате 140 милиона потрошача... Невероватне пословне могућности! Али постоје и трошкови. На овом тржишту су представљени сви светски брендови. Тако, руски купац, како би могао да издржи конкуренцију, захтева од нас ексклузивност. Ми нудимо наше производе широкомкругу партнера. Други проблем - транспорт. Чешки производи су тражени на Далеком истоку, Кавказу, а да не помињемо срце Русије. Али, њихов рок трајања је кратак. Потребно је организовати специјални логистички процес. А највећи проблем - ветеринарска контрола. Наши потенцијални извозници у Русијудобили су сертификате квалитета који одговарају руским стандардима. Ми се налазимо под директном контролом ветеринарске службе Русије. Зашто? Зато што су захтеви за безбедност хране у вашој земљи строжији него у ЕУ. У мају прошле године, они су (на плану микробиологије, садржаја кадмијума и тешких метала) били још строжији. Ови стандарди делују на целој територији Царинске уније. Ми стално пратимо квалитет млечних производа, намењених за Русију.

Да ли је изложба "ПРОДЕКСПО"оправдала Ваша очекивања?

- Могу да кажем да је потпуно оправдала! Ми смо тражилии нашли озбиљне партнере. Нећу откривати пословне тајне, али то су велики руски трговински ланци, где ће Чешко-Моравска Асоцијација одржати рекламну кампању. Намеравамо да направимо бесплатну конзумацију чешких производа јединственог укуса и потпуно безбедних по здравље.

Ипак, зашто су Чеси толико дуго чекали да са својим млечним производима изађу на руско тржиште? Јиржи Копачек је искрено признао да је чешки бизнис у почетку био усмерен на Европу, што није оправдало њихова очекивања. Овде одавно нема слободног места и потребно се такмичити са "светским ајкулама". Слику је покварила и криза у еврозони. Руска привреда Чесима изгледа као никад стабилна. Њих чак не плаши ни слабљење рубље у односу на долар и евро. "Нашим извозницима то само иде на руку", нагласио је чешки гост.

Гајане Ханова,