Србски фотограф Дарко Домазет: Као код куће у трећој престоници Русије Нижњем Новгороду

14-02-2014 10:02:32 | | Глас Русије, фото: (C) Дарко Дозет/ vostok.rs |


Познати србски фотограф Дарко Дозет представио је у Културном центру Нови Сад изложбу својих радова Нижњи Новгород – кормило Русије. Град атомских подморница и дрвених кућица у центру, пролетерског писца Максима Горког и богатих трговаца Дарко Дозет забележио је на фебруарском мразу.

Између осталог то није покварило уметнички доживљај града-побратима Новог Сада ни за аутора, ни за многобројне посетиоце изложбе – ово је управо онај случај када сви заинтересовани нису могли да уђу. Извештач Гласа Русије разговарао је са Дарком Дозетом о авионској индустрији Нижњег Новгорода, писцима браварима и о томе без чега се не може схватити Русија...

- Нижњи Новгород је прелеп за фотографисање. Оно што ме је импресионирало у Нижњем Новгороду то је колико се људи брину да врати ствари сјај. Нижњи Новгород је и тренутно прелеп, али након завршетка обнове која је у пуном јеку, постаће престижна туристичка дестинација. Оно што бих посебно издвојио - то су та села јужно од града, село Оранки и читава област тих древних кућа које су имале срећу да буду сачуване и да ми данас можемо да их доживимо и да осетимо дух прошлости.

Да ли можете да упоредите Нижегородски кремљ са Московским?

- Делује ми да је кремљ у Нижњем Новгороду некако приступачнији народу, да је некако више сједињен са градом док се у Московском кремљу види царски дух, види се да је то једно озбиљно здање, у коме се дешавају важне ствари.

Једном је велики оперски певач Шаљапин написао у дневнику да се у Нижњем осећа као код куће. А ви?

- Имао сам ту срећу да ми колеге из Руског музеја фотографије буду домаћини и ја сам се осећао као да сам у свом граду. Сви на улицама су били пријатни, отворени и чак су ме позивали у госте и желели са мном толико да се друже да ја просто… трпела је фотографија па сам се једва извлачио да не идем људима у госте да би што више могао да фотографишем

Нижњи Новгород називају спасиоцем Русије, тачније џепом, имајући у виду као прво да је овде формиран народни покрет који је истерао пољске интервенте, а као друго аутомобилску фабрику ГАЗ. А како бисте ви формулисали улогу коју игра савремени град?

- Био сам фасциниран кад су ми рекли да је ова фабрика ГАЗ у једном моменту запошљавала 130 хиљада људи. Толико не запошљавају све фабрике које тренутно постоје у области, где ја живим… Нижњи Новгород за мене је на свој особан начин престоница индустрије, проналазаштва. То је неки правац у коме видим Нижњи Новгород, као неку врсту једне од три престонице Русије.

Не може се посетити Нижњи Новгород а да се не посети Чкаловско степениште, названо у част совјетског пробног пилота, командира посаде авиона који је извршио први непрекидни лет Москва-Северни пол-Ванкувер. О томе ваша изложба такође говори?

- Упознао сам госте изложбе са величинама Нижњег Новгорода и уопште са тим да је он један од водећих градова у авиаиндустрији света. Самим тим сасвим је природно да има и најбоље пилоте на свету.

Пре неколико година америчку књижевну награду добио је бравар из Нижњег Новгорода Олег Макоша. Међу његовим (врло занимљивим) радовима је и својеврсни "алко-водич" кроз град. А шта ви можете да посаветујете сународницима да погледају?

По питању господина бравара то је можда нека генетика, јер су годинама у Нижегородску област насељавани најинетелигентнији људи, професори, научници, тако да се ту осећа дух руске интелигенције. То што је он по занимању бравар ништа не говори о његовој личности и способности. Бравар је на папиру, а приватно може да буде све. Препоручио бих обавезно што више шетње по граду и да се одвоји дан за посету манастиру Дивејево и селима око Нижњег Новгорода, јер без тога се Русија не може доживети.

Тимур Блохин