Могу ли вести са Олимпијаде да се пробију између трачева и сензација?

14-02-2014 10:09:11 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Обично је увек до сада у време олимпијских игара огроман део медијског простора био испуњен спортским садржајима. То значи да су тих дана читаоци и гледаоци у сваком тренутку могли да сазнају све о победницима такмичења, а табела са освојеним медаљама је свуда била видно истакнута. Такође, сва деца су за време олимпијаде добро знала како изгледа маскота игара и сви су желели да имају играчку или привезак са њеним ликом.

Међутим, овог пута је у домаћим медијима у Србији тема Зимских олимпијских игара у Сочију у приличној мери скрајнута на маргине дневних дешавања, што изазива чуђење – зашто је то тако?

Дакле, иако се ради о тренутно најактуелнијем спортском збивању у целом свету, којег свакодневно са усхићењем прате стотине милиона љубитеља спорта широм планете, у србским штампаним и електронским гласилима као да влада одређена равнодушност према Олимпијади.

Да би се то схватило, довољно је погледати насловне стране десетак дневних новина, и такорећи ни на једној од њих се не може видети нити један наслов у вези олимпијских резултата, нити најаве такмичења, као ни истакнута табела са ранг листом освојених одличја. Оно што је још чудније, то је чињеница да је слична ситуација чак и на насловним странама оних дневних листова који су специјализовани за спорт.

А када је реч о телевизијским каналима, осим Другог програма националне телевизије, на свим осталим станицама је тешко у списку телевизијских емисија пронаћи било какве садржаје који су везани за ток олимпијских игара. А када се у њима ипак обраћа пажња на збивања у Сочију, онда уместо прича о стварним јунацима са спортских борилишта често у први план доспевају поједини бизарни подаци о томе како изгледају тоалети у тамошњим хотелима или сличне маргиналне информације.

Стога, откуда такво скретање пажње са најважнијих спортских збивања која представљају саму суштину олимпијских игара, и њено усмеравање на прилично небитне догађаје? Један од могућих одговора на то питање би могао да се налази у сфери која баш и нема пуно додирних тачака са самим спортом, односно у сфери политичког одређивања према организаторима олимпијаде, а то већ подсећа на заузимање онаквог става, каквог су већ заузели на пример председници Француске и Немачке, када су изјавили да бојкотују игре у Русији.

Наравно, допуштам и такву могућност да ствари можда и не стоје баш сасвим тако, али и даље остаје непобитна чињеница да практички ни на једној насловној страни новина олимпијске теме из руског Сочија не могу ни изблиза да конкуришу чак ни приземним трачевима са естраде, нити да се макар у минималним количинама пробију кроз редове јефтиних сензација дневног карактера.

У сваком случају, као лакмус папир за тестирање у којој мери су домаћа средства масовног информисања заиста приближила или нису грађанима Србије актуелну олимпијаду, могло би да послужи једноставно питање – да ли знате које су маскоте тог највећег спортског тамичења? Ако сте правилно одговорили са – зец, бели медвед и леопард, онда се све ово ипак не односи на вас јер сте очигледно и поред свега наведеног добро упознати са Зимском Олимпијадом у Сочију.

Ратко Паић,