Липњицкаја са 15 година Заслужни мајстор спорта

14-02-2014 11:26:45 | | fakti.org/ vostok.rs |


Русија је своју уметничку клизачицу - блиставу Јулију Липњицку - прогласила за заслужног мајстора спорт.

Министар спорта РФ Виталиј Мутко тим поводом је рекао:

„Већ смо имали случајеве у гимнастици да су заслужни мајстори спорта постајале младе спортисткиње. Пред Јулијом су нови наступи, од којих ће један бити овде, на Олимпијади. Чекамо њене наступе, она ће обрадовати навијаче” – рекао је Мутко.

Липњицкаја, која има само 15 година, једно је од откровења Игара у Сочију и постала је најмлађа шампионка у уметничком клизању у историји зимских ОИ, победивши с репрезентацијом Русије у екипној конкуренцији.

Светски медији се утркују у хвалоспевима њеној грациозности,мајсторству, карактеру и усредсређености, називајући је генијем уметничког клизања. Младу звезду су чак морали хитно да одвезу из Сочија, да би је избавили од новинара који прате сваки њен покрет.

Липњицкаја се за наступ у појединачној конкуренцији припрема у Москви.

Тренер шампионке Етери Тутберидзе открила је какав је труд уложен да би се постигла та спољашња лакоћа с којом се Липњицкаја креће по леду док изводи најсложеније елементе.

Поред изнурујућих тренинга, млада клизачица мора свакодневно да се бори с тежином.

„Ја се у досадашњем раду нисам сусретала с тим – она једноставне не сме ништа да једе – истиче Тутберидзе. – Јако ми је жао што мора толико да трпи, али не могу ништа да урадим. Свака јој част како се носи с тим. Кад треба да смањи килажу, она једе само прашак „Сквизи” – до су дијетална влакна која дају енергију”.

Гледаоци ће Јулију моћи да виде на олимпијском леду 19. и 20. фебруара у клизању појединаца, где ће бити једна од главних фавориткиња за злато.

Седам уметничких клизача репрезентације Русије који су освојили злато у Сочију, као и брза клизачица Олга Граф, бијатлонисткиња Олга Вилухина и акробатски скијаш Александар Смишљајев, добиће звање заслужни мајстор спорта, наведено је на сајту Министарства спорта РФ.

Јевгениј Пљушћенко, Јекатерина Боброва, Елена Иљиних, Никита Кацалапов, Фјодор Климов, Јулија Липњицкаја, Дмитриј Соловјов и Ксенија Столбова победили су на ОИ 2014. у екипној конкуренцији у такмичењу у уметничком клизању.

Графова је освојила сребро на 500 метара, Вилухина је била друга у спринту, а Смишљајев је освојио бронзу у акробатском скијању у дисциплини могули.