Украјински парламент ће покушати да нађе излаз из кризе

15-02-2014 12:58:30 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Данас Врховна рада Украјине планира да предузме нови покушај за излазак из кризе. Како се очекује, на саветовању које ће бити одржано у кабинету председника парламента Владимира Рибака, лидери фракција треба да одреде дневни ред за наредну недељу. Разматрање уставне реформе у оквиру радне групе, планирано за ову недељу, није одржано због неслагања унутар опозиције, али сада, изгледа, она је спремна да изради јединствени став.

За данас у Врховној ради Украјине је планирано заседање на којем ће лидери фракција покушати да усагласе дневни ред за предстојећу недељу. Како се очекује, у центру пажње ће бити питања о повратку устава из 2004. године и формирању новог министарског кабинета. Али парламентарци за сада нису спремни на компромисе. Странка УДАР изјављује да неће заузимати никакве дужности у актуалној влади, а регионалци одбијају да гласају за именоване кандидаторе за премијера у име опозиције. Коментарише доктор политичких наука Сергеј Черњаховски.

- Мислим да ће сада у центру пажње бити питање владе и формата ко у принципу може да постане шеф владе. Али региони су одредили свој став полазећи од тога да је предлог Јацењуку изгубио актуалност када он није дао пристанак у назначеном року. И нико од представника опозиције не може да добије подршку Партије региона.

Али изгледа опозиција је ипак решила да уједини напоре и да изради заједнички акциони план. Арсениј Јацењук после разматрања ситуације са Јулијом Тимошенко, повукао је захтев хитног ограничавања председничких овлашћења и концентрисао се на повратак старог устава, што захтева и странка УДАР. Али могуће да такве акције Јацењука само су очигледни пристанак, сматра Сергеј Черњаховски.

- Јацењук може да искористи варијанту општег гласања, како би на тај начин искључио чак унутар опозиције питање подршке позицији УДАР-а. И затим они се разилазе углавном не у самој идеју, већ у томе ко треба да има више овлашћења. Приоритет има парламент или влада – формално и једно и друго може да улази у модел претходног устава, ако влада делује у пару са парламентом, а не са предсеником.

Истина, за сада опозиција није припремила ни један од нацрта измена устава. Ради тога представници опозиције прво треба да достигну сагласност у кључним потањима, истиче потпредседник Центра за стратешке комуникације Дмитриј Абзалов.

- Опозициони врхови ће изнети нацрт само ако добију подршку већине. Не у Ради, већ у коалицији. Сумњам да ће Тјагњибок кренути на то. Зато у скорије време нацрт закона може да не буде усаглашен. И предлагаће га већ поједини фактори. Мада, упринципу, крајем наредне недеље могу да буду одржани преговори о заједничким коалиционим дејствима. Највероватније Кличко и Јацењук ће ово питање покренути.

Данас су ситуацију у Украјини размотрили за време званичног састанка шеф дипломатије Русије Сергеј Лавров и министар иностраних послова Немачке Франк-Валтер Штајнмајер. Сергеј Лавров негативно је оценио активност европских политичара у Украјини и изнео став Русије по том питању.

- Избор треба на начини украјински народ. Ми га нисмо терали да бира неку страну. Наши европски партнери кажу: треба дати Украјини могућност да направи слободан избор у користе европске интеграције. Тако да када говирмо о слободи избора, треба бити поштен и својим поступцима не наметати избор под изговором његове слободе.

Данас ће ситуација у Украјини бити предмет разматрања и на заседању Парламентарне скупштине ОЕБС-а. А за сада је дискусија у украјинском парламенту зашла у ћорсокак, а активисти мајдана планирају да у недељу одрже ново народно веће.

Марија Баљабина,