Кијевски мајдан као самоубиство у државним размерима

16-02-2014 10:31:29 | | Глас Русије, фото: «Голос Столицы»/ vostok.rs |


Политичка нестабилност у Украјини нагло прелази у економску. За опозицију су тренутне дивиденде важније од благостања више милиона Украјинаца, - истичу експерти. Данас је кредитни рејтинг Украјине један од најнижих у свету. Ситуација је озбиљна, она је настала пре свега захваљујући мајдану, који су посматрачи већ упоредили са суицидом у државним размерима, односно, падом земље у расуло и беду. При томе Запад не планира да финансира Кијев. Чиновници ЕУ се ограничавају обећањима, не помињући неке конкретне износе евентуалних улагања.

Иза митинга и демонстрација нико од опозиције не обраћа пажњу на то да Украјина, која ни пре протеста није била у најбољој економској кондицији, пропада. Бруто-домаћи производ Украјине је за 30 одсто мањи од Албаније, - истакао је заменик директора Института земаља ЗНД Владимир Жарихин.

- Украјина је једина земља у свету, која током последњих 20 година није повећала свој бруто-домаћи производ. Он је у то време повећан у свим земљама: у Молдавији за 25 одсто, а чак и у земљама Африке. Украјина је током читавог овог периода остала на истом месту.

Због политичких потреса Украјина је већ изгубила 3 милијарде долара, сваки дан се износ губитака повећава. Национална валута губи вредност, инфлација и државни дуг се повећавају. На позадини тога се практично у свим украјинским регионима производња смањује, у вези са тиме расте незапосленост. Да би заштитила Украјину од економске провалије, Русија је учинила све, што је могла. Једини спољни извор финансирања, који је на неки начин способан да одржи Украјину и омогући плаћање рачуна ММФ, то су 15 млрд долара кредита за украјинску економију, које је обећала РФ, 3 од којих је већ добијено. Међутим, опозиција је учинила све да би ситуација у земљи била сваки дан гора. Она и даље тражи од власти нове уступке, док Европа и САД позивају Украјинце на дијалог и мировно решење конфликта. Све су то само речи, сматра директор Института земаља ЗНД Константин Затулин.

- После минхенске конференције у тактици, а можда и стратегији опозиције настале су промене под утицајем Американаца, који су ступили у игру, иритирани, што ЕУ не може да постигне резултат. Главно је, према мом мишљењу, што највише иритира Американце, то је чињеница да ЕУ не намерава да одреши кесу. Американци би хтели да би се ЕУ борила за Украјину и платила.

Подсетимо, председник Виктор Јанукович као једну од варијанти решења кризе предложио је положај премијера Арсенију Јацењуку – лидеру странке Баткившчина. При томе је другом опозиционом лидеру – Виталију Кличкоу био обећан положај заменика премијера. Политичари су прво одбили такав предлог. Међутим, касније је Арсениј Јацењук изјавио да је спреман да постане премијер, ако владу формира опозиција. У украјинској кризи се Запад придржава следеће тактике, - објашњава КонстантинЗатулин, прво путем притиска на Виктора Јануковича постигне радикалну смену курса Кијева, тек после промисли о перспективама политичког зближавања.

- Запад не жели сувишну радикализацију, он не провоцира обнављање неких акција силе. Напротив, Запад се нада да ће пренос власти у Украјини бити одржан путем постепеног притиска на постојећи режим. Ако процес прелаза власти у Украјини од Јануковича неком из опозиције потраје, нико неће моћи да каже да то није у складу са уставом.

Уствари Украјина није потребна Западу, - истиче политиколог, нико не планира да је интегрише у ЕУ. Зато опозиција најзад мора да схвати, шта она уствари жели – да сачува земљу, или, постигнувши државни удар, доведе је у хаос, валутну и банкарску панику, огромну инфлацију и услед тога битно смањење животног стандарда. Све је то Кијев окусио пре 20 година.

Лада Коротун,