«Шкриљаста револуција» у Европи неће бити

17-02-2014 09:01:38 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/JustinWoolford/cc-by-nc-sa 3 |


Француски научници су назвали вађење шкриљастог гаса економски неучинковитим. Разрада налазишта шкриљастог гаса неће решити енергетске проблеме ЕУ, али може да нашкоди екологији.

Европској Унији не вреди да следи САД у вађењу шкриљастог гаса, - уверени су научници француског Института стабилног развоја и међународних односа. Разрада налазишта шкриљаца у САД-у пружила је минимални утицај на економски раст. Међутим, за 10 година у земљи је било направљено више од 17 хиљада бушотина. Ради упоређења - у ЕУ их има свега 50. Према мишљењу француских научника, до 2030.-2035. године Европа ће моћи да обезбеди само 3 до 10 одсто својих потреба за гасом на рачун налазишта шкриљаца. При томе може да много страда човекова средина.

Вађење шкриљастог гаса методом фрекинга, који користе Американци, води озбиљним еколошким последицама: од загађивања подземских вода све до земљотреса.

Технологија се састоји у пумпању воде у подземске слојеве минерала. Вода са додатком песка се пумпа под великим притиском, те истискује гас. У САД-у не престају жалбе становника Тексаса у вези са разрадом налазишта према тој методологији. Француска и Бугарска су већ одустале од таквог начина вађења шкриљастог гаса, - прича руководилац програма за еколошку политику нафтогасног сегмента Светског фонда дивље природе Елексеј Кожевников.

- Данас у низу земаља Европе постоји политичка забрана вађења шкриљастих енергената. Разлози нису само еколошки, већ и социјални, јер су густина становништва и заинтересованост за очување природних рељефа у Европи много веће него у САД-у. У Француској је један од разлога обуставе таквих пројеката нежеља месних заједница да уклапају такве објекте, као што су бушотине, у историјске рељефе, који су објекти туризма или пољопривреде.

Поред економских и еколошких питања у Европи постоји и проблем транспортовања гаса. Превоз железницом је доста сложен: обичне цистерне не одговарају параметрима безбедности, док су специјални резервоари у фази разраде. Одсутност технологија је једна од главних препрека за развој шкриљастог вађења у Европи, - истиче шеф оделења мониторинга и очување рудних богатстава Департмана државне политике у области геологије и коришћења руда Министарства природе РФ Константин Ходорович.

- Технолошки вађење за сада није уходано. Технолошко вађење одређују технологије, у мањој мери природни услови, између осталог геолошки.

Што се тиче Русије, према мишљењу експерата, она има велики потенцијал у овој области. Аналитичари предвиђају лидерство РФ у вађењу шкриљасте нафте. Према прогнозама британских експерата, кроз 20 година Русија ће производити 800 хиљада барела шкриљасте нафте на дан. Коментар Алексеја Книжникова из Светског фонда дивље природе.

- Према подацима Међународне енергетске агенције, прогнозиране залихе шкриљасте нафте у Русији су највеће у свету. Што се тиче шкриљастог гаса, оне нису толико опширне, али има много традиционалног гаса. Задатак је да се оптимизира њихово вађење и транспортовање.

Према прогнозама експерата, вађење шкриљастог гаса ће постати актуелно за Русију тек после 2050. године. Главна је предност Русије данас време за проучавање шкриљастог вађења и разраду безбедних технологија.

Ксенија Мељникова,