Букурешт сања да лиши Молдавију суверенитета

18-02-2014 04:11:47 | | Глас Русије/ vostok.rs |


2014. ће бити година у којој ћемо изјавити поштено и отворено да је Молдавија румунска територија – овакве речи 31. децембра изрекао је румунски председник Трајан Бесеску.

У последње време Трајан Бесеску неколико пута се изјашњавао на тему обједињења Молдавије и Румуније. Он је чак изјавио да спој две државе, тачније то што ће једна прогутати другу, треба да постане национални пројекат Румуније. Док се то не деси, Букурешт треба да помаже Кишињеву да се креће у страну евроинтеграције и да се супротстави Русији која покушава да скрене Молдавију са тог пута. Молдавска елита види своју земљу као самосталну државу, мада за сада јој то не полази превише за руком. Са своје стране Румуни, несумњиво, увек су тежили да врате територије које сматрају историјски својим.

Бесеску схвата да је идеја обједињења две државе популарнија код њега у домовини него у Молдавији. Према речима председника, сада овај пројекат има подршку само 15-20% грађана Молдавије. При томе он је критиковао сопствену владу за то што је она смањила број буџетских места за молдавске студенте и успорила издавање румунских пасоша грађанима Молдавије. Према Бесескуовом мишљењу, због тога ће идеја интеграције постати још мање популарна међу Молдовцима. И ту је он несумњиво у праву – молдавски студенти образовани у Румунији апологете су стапања две земље.

Што се тиче партнера Румуније из ЕУ, тамо нису сви одушевљени изјавама Бесескуа. На пример, група чланова Парламентарне скупштине СЕ позвала је савет Комитет министара Савета Европе да оцени изјаве румунског председника. У припремљеном захтеву стоји да Бесескуове речи о Молдавији као о другој румунској држави и о стратешком задатку обједињења Румуније са Молдавијом доводе у сумњу државност, независност, границе и територијалну целовитост једне од држава чланица СЕ и представљају опасност по стабилност у региону. Ипак, по мишљењу Тимофеја Бордачева, ако некада питање о уједињењу две земље пређе из теоријске у практичну раван, Брисел неће бити против тог корака.

- Мислим да ће ЕУ подржати овај корак и са лакоћом признати ликвидацију Молдавије као суверене државе. Тим пре што је Румунија члан ЕУ, Румунија је члан НАТО-а и Румунија је антируски расположена земља.

Треба додати да у Молдавији против интеграције са Румунијом иступају не само поједине политичке групе, на пример комунистичка партија, већ и читави региони. Својевремено Придњестровље је прогласило суверенитет у знак протеста против румунизације. А недавно је у Гагаузији одржан референдум где се скоро 100% учесника изјаснило за зближавање са Царинским савезом, а не са ЕУ. Молдавија може да уђе у састав Румуније само ако се заувек опрости са тим регионима.

Артјом Кобзев,