Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Мистрал на Тихом океану

Мистрал на Тихом океану

18-02-2014 04:21:06 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Први стуб будућег пристаништа за универзални десантни брод Владивосток главни брод типа Мистрал за Ратну морнарицу Русије, постављен је 11. фебруара у заливу Улис у Владивостоку. Очекује се да ће могућност базирања главног брода бити осигурана до јесени 2015. године, а потпуно комплекс ће бити завршен до краја 2017. године.

Нови прилаз

Дефицит савремене инфраструктуре је бич руске флоте још од предреволуционарних времена. Слабост ремонтне базе Владивостока и Порт-Артура озбиљно су погоршале положај у време Руско-јапанског рата. Исти проблеми са ремонтом озбиљно су искомпликовали дејства ратне морнарице у Заполарју у време Другог светског рата. Коначно, совјетска ракетно-нуклеарна флота није добила достојну инфраструктуру у време хладног рата. Дефицит докова, опремљених пристаништа, могућности осигурања обалског напајања електриком доводиле су до тога да су многи бродови морали да се усидре поред пристаништа, трошећи свој ресурс.

Обнова инфраструктуре база у Тихом океану започела је још у бази у Виључинску, где ће ове године стићи први тихоокеански носач ракета 955 – Александар Невски.

У Владивостоку, где је база ратне морнарице практично „лице“ града, за самит АТЕС пристаништа су била практично потпуно преуређена, обновљени су и други елементи инфраструктуре, од складишта до касарна.

Нови прилаз формирању инфраструктуре треба да осигура:

1. Раст коефицијента оперативног деловања флоте. Једноставније говорећи, увећање времена које брод проводи на мору.

2. Увећање рока службе бродова, значајно смањење израђености.

3. Побољшање бојеве припреме посаде бродова која ће бити ослобођена од радова у време боравка и бази и моћи ће да се концентрише на обуку и одмор.

4. Упрошћавање и убрзање припреме флоте за могућа бојева дејства.

Не само базе

Осим основних база (у Владивостоку и у Виључинску) на Далеком Истоку се ремонтују и отварају и другостепени пунктови базирања – у Приморју, на Сахалину, на Курилским острвима. На тај начин Русија осигурава инфраструктуром могући театар војних дејстава, у случају хипотетичног рата, рецимо, за јужни део Курилског архипелага. И овде обнављање база ће омогућити не само да се повећа ефикасност дејстава Тихоокеанске флоте, већ и да се осигура могућност да се прими појачање, рецимо, из Северне флоте преко Северног поморског пута.

Ништа мање важна од изградње нових пристаништа и докова није ни обнова помоћне флоте. Она треба да осигура за борбене бродове могућност деловања у условима велике удаљености од родних база и одсуства страних. Изградња нових бродова за снабдевање, танкера, транспорт, већ се врши и можемо да се надамо да до тренутка појаве у саставу Тихоокенаске флоте нових борбених једница деловање флоте ће бити осигурано и у удаљеним морима.

Прва попуна за снаге Тихоокеанске флоте треба 2015. године да постане управо Владивосток. Једнотипски Севастопољ ће доћи на Далеки Исток неколико година касније.

Илија Крамник,