МСП РФ: Русија захтева од украјинске опозиције да прекине крвопролиће

19-02-2014 04:43:10 | | Глас Русије, фото: ТЕЛЕГРАФИСТЪ/ vostok.rs |

Украјина је за Русију братска држава и ми ћемо искористити сав наш утицај да се у земљи успоставе ред и мир


Министарство спољних послова Русије објавило је данас специјални коментар поводом ситуације у Кијеву:

„Криминалним радњама радикалних снага и опозиције у Кијеву и другим градовима Украјине прошле ноћи проливена је крв. Има погинулих и рањених и међу цивилима и међу припадницима органа реда, који у законитим интересима државе покушавају да успоставе ред и мир.

У западним областима Украјине заузете су милицијске станице, здања тужилаштва, војне касарне. Хулигани се иживљавају над милицијом, војском, на десетине људи је повређено. У суштини, ради се о покушају насилног свргавања власти.

Огорчени смо због тога што лидери опозиције нису осудили акције радикала. Лидери опозиције, који се крију иза демагошких парола о привржености демократији и европским вредностима, помажу „смеђу“ револуцију.

Не видимо и јасну реакцију европских политичара и структура који одбијају да признају да је за све што раде радикалне снаге Украјине крива опозиција.

Руска страна захтева да лидери „трга“ (Мајдана) зауставе крвопролиће у својој земљи, да хитно успоставе дијалог са законитим властима без претњи и ултиматума.

Украјина је за Русију пријатељска, братска држава, стратешки партнер и ми ћемо искористити сав наш утицај да се у земљи успоставе ред и мир“.