Налазите се на страници > Почетна > Блог > Мајдан поново ври

Мајдан поново ври

19-02-2014 05:50:54 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Прошле недеље лидери украјинске опозиције позвали су демонстранте на такозвану мирну офанзиву у случају да се конфликт у земљи не реши. 17. фебруара, уочи заседања Врховне раде о измени Устава, екстремистичка групација Десни сектор је објавила нову мобилизацију.

Ујутру 18. фебруара активисти мајдана, формиравши колону, кренули су ка згради парламента. Убрзо је центар престонице обавио црни дим од запаљених аутомобила и гума, демостранти су прибегли већ стандардном скупу оружја: каменице, ископана калдрма, палице и Молотовљеви коктели. Примећени су и случајеви када су радикали користили ватрено оружје. Сарадници милиције и специјалних одреда Беркут бране се светлосно-звучним гранатама. Конфронтацију је за украјински ТВ канал Еспресо ТВ прокоментарисао посланик Партије региона Владимир Олејник.

- Морамо да заштитимо мирне демонстрације, али одлучно да се боримо против екстремизма. На пример, у Европи. Тамо где туку, пале Молотовљеве коктеле, пуцају – против тога се треба борити. Како? Силом закона. И треба подржавати ову силу закона. Шта год да урадите, биће нови хиреви, и екстремисти се никада неће разићи. Они не признају никакву власт. Ми морамо да схватимо где је граница. Они који бацају боце са запаљивом смесом, позивају на погроме, који бију људе, треба да одговарају пред законом. Другог излаза нема.

Радикали узимају као таоце сараднике органа реда и одводе их на мајдан. Тако поступају и са неким цивилима. У заузетом Дому официра одрганизована је амбуланта. Има на десетине повређених. На 20 минута радикалима је пошло за руком да заузму офис Партије региона, али их убрзо одатле истиснула милиција.

Опозиционери изјављују да се народ залаже за повратак Устава из 2004. године, у којем су била озбиљно ограничена овлашћења председника земље. Али лидери фракција чине све како би осујетили гласање у Ради. У 10 сати, како је било планирано, заседање није започело: отварање су осујетили представници опозиције који су блокирали трибину. После извесног времена већи део представника Партије региона напустио је зграду парламента. Лидери опозиционих партија и даље инсистирају на промени Устава, истина, са неким корекцијама, саопштио је лидер партије Свобода Олег Тјагњибок.

- Ни једна одлука уставног суда није фиксирала да, укинувши Устав из 2004. године, ми живимо по Уставу из 1996. Пошто таква норма нигде није фиксирана, фактички живимо по уставу из четврте године. Треба гласати за политичко-правни акт и то је једино решење питања: да наш устав по којем живи земља јесте устав из 2004. године. Пошто питање буде решено, можемо да идемо даље.

Тајњибок је изјавио да је акцију испред парламента испровоцирала власт нежељом да региструје нацрт који је понудила опозиција. Истина, овај марш је био планиран раније, а део радикала је дошао испред парламента још пре отварања заседања. И судећи по штоме што до јутра 18. фебруара није био регистрован ни један пројекат, опозиција није планирала ни за шта да гласа.

Министарство унитрашњих послова Русије позива украјинску опозицију да одустане од ултиматума и да пређе на садржајни дијалог са влашћу. Руско МСП дешавања у Кијеву назвало је ругањем правном поретку и здравом разуму.

Марија Баљабина,