Ситуација у Кијеву: антируски апсурд и опозиција у стању хаоса

19-02-2014 06:13:44 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Србски јавни посленик који живи у Кијеву, председник Скупштине дијаспоре Срба у региону Драган Станојевић карактерише ситуацију у престоници Украјине као најсложенију од тренутка почетка демонстрација. Он је међу оним кијевљанима који данас нису пустили децу у школу. Они који живе у центру углавном седе код куће, пошто се не осећају безбедно, истиче наш саговорник.

Господине Станојевићу, ових дана бивши високи чиновник САД Пол Крејг Робертс оптужио је за организацију протеста у Украјини Цију. У сваком случају, умешаност западних посленика у догађајима очигледна је од самог почетка Евромајдана. Како се то одражава на дешавања?

- Мени као Србину који је преживео све то заједно са мојим народом у Србији ово је све јако познато да бисмо могли писати сценарио. Јасно је да иза свих тим операција, свугде где су овакве револуције стоје западни интереси, пројекти, људи, паре и тако даље. Међутим, на свим скоро телевизијама и у Украјини, што је невероватно просто, постоји тај велики русофобски однос, иза сваког дешавања, иза сваке жртве виде руски траг. Па чак сам управо читао да су нашли једног демонстранта са отсеченом главом и сад наводно се тврди како је то био неки чеченски специјалац руске армије. Дакле, замислите до ког апсурда то долази! То су технологије. И овде делује једна медијска кампања која је више антируска, најмање је објективна, а највише је, наравно, прозападна.

Евромајдан одавно и гласно је тражио од опозиције јединственог лидера. Он се није појавио. Да ли по Вашем мишљењу три кључне опозиционе фигуре поседују некакву реалну контролу над дешавањима?

- Логично је ако два месеца опозиција све нешто преговара, ништа се не договара и не постоји конкретан план деловања, нормално је да сви ти људи који су тамо реагују на свој начин. Вероватно су потпомогнути и неким западним финансијским средствима, службама и тако даље. Они су схватили да опозиција нема стратегију, нема утицај, она не управља тим процесом. Демонстранти који су изашли да мирно искажу своју вољу су жртве екстремиста који сада држе све у својим рукама.

Сада све више говоре о томе да Украјина ризикује да се претвори у црну рупу. Све чешће се понавља израз грађански рат...

- Сматрам да постоје велики интереси у овој држави како олигарха, тако и запада. Уколико би дошло до грађанског рата, онда би они сви изгубили. Олигарсима није у интересу да црпе капитал само из једног дела Украјине. Исто тако Запад: уколико дође до грађанског рата он би изгубио утицај на ову власт, а то значи да би могло да дође до проблема где би источни део и остали делови који не прихватају ова дешавања могли да се истргну контроли, а то значи да не би имали тај део где јесте сва индустрија Украјине. Сматрам да план грађанског рата на територији Украјине није реалан са аспекта њихових интереса. Јер да је њихов интерес распад ове државе то би било обезбеђено као што је урађено у Србији. Али они овде имају утанчани укус и њихов циљ јесте да поставе владу којом могу да управљају, која би уствари била у њиховој функцији и која би имала као задатак конфронтацију са Русијом.

Тимур Блохин,


КАТЕГОРИЈЕ