Украјина. Пад производње

19-02-2014 06:22:35 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Украјинска економија пада у суноврат. Национална статистичка служба објавила је последње податке о индустријској произдовњи. Јануарски губици су изнели 5% у поређењу са истим месецима прошле године.

Благовремена помоћ: Русија је спремна да издвоји нову трнашу Украјини од 2 милијарде долара. Већ другу по реду. Москва иде у сусрет Кијеву у оквиру децембарских договора, купујући украјинске еврооблигације.

О жељи да помогну говорили су и европски чиновници. Како су изјавили украјински опозиционари – лидери фракције Баткившчина и УДАР Арсениј Јацењук и Виталиј Кличко (после сусрета са федералним канцеларом Немачке Ангелом Меркел) – западни партнери ће моћи да пруже Украјини финансијску помоћ у случају избора нове демократске владе. Ипак на њихову великодушност не треба рачунати. Преговори о пружању средстава са ЕУ и ММФ отегли су се. Па и перспективе издвајања кредита су врло магловите, каже посланик Врховне раде Украјине Олег Царјов.

- Веома се скептички односимо према томе што лидери опозиције стално понављају да ће нам Запад помоћи. Били су већ састанци. На њима су говорили да је ММФ спреман да издвоји кредите. Али ми знамо под којим условима. Ми морамо три пута да подигнемо цене комуналних услуга, да замрзнемо плату радницима на буџету и да уведемо пензиону реформу, још строжу него што јесте.

То су само обавезе које нам намеће ММФ. О условима пружања материјалне помоћи ЕУ за сада може само да се нагађа. Ако се сетимо искуства Грчке, није тешко претпоставити да положај у којем се нашла Украјина може само да се заоштри. Јер ЕУ се више брине не за економску ситауцију у земљи, већ куда да пласира своје производе. Чак ако 600 милиона евра колико је обећао Брисел ускоро стигну у земљу, тешко да ће отићи на обнову украјинске економије.

По мишљењу заменика деката факултета међународне економије и полтиике Високе школе економије Андреја Суздаљцева, тих 600 милиона долара Украјина може и да не дочека:

- Сумњам да ће ЕУ ишта дати. Сећам се догађаја из јануара, када је одржан самит ЕУ-Русија. На њему су европљани желели да се увере да ће Русија и даље спонзорисати Украјину. Тачније ЕУ је хтео да реши проблем европског избора Украјине за руски новац.

Јануарска статистика, сматрају експерти, узнемирујући је сигнал. Цифре сведоче да очекивана обнова украјинске економије може да не наступи. Зато су новчана улагања у Украјину сада потребна као ваздузх. У томе је Кијеву спремна да помогне Москви. Чак без обзира што услови кредитирања за сада нису испуњени. Економско здравље суседа је сада важније. Подсећам да су се крајем децембра стране договриле да ће током две године Русија уложити у украјинску економију 15 милијарди долара. Услови кредитирања су јасни. прво је формирање нове владе, чији састав би одговарао конфронтираним украјинским странама. Други услов је плаћање гасних дугова Русији. Сада ова сума износи више од 2,5 милијарде долара. При томе Москва је изашла у сусрет Кијеву и спустила цене гаса.

Олег Обухов,