Кинеске нуклеарне подморнице започињу патролирање

20-02-2014 10:21:43 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Према изјави Бироа обавештајне службе ратне монрарице САД, прве кинеске нуклеарне ракетне подморнице пројекта 094 са ракетама ЈL-2 почињу патролирање 2014. године. Ако се то деси, ми ћемо постати сведоци могуће прекретнице у историји кинеске флоте. То на који начин ће тачно бити организовано патролирање, директно ће се одразити на кинеску политику у области територијалних спорова у западном делу Тихог океана.

Нуклеарна ракетна подморница пројекта 092 која је 1987. године ушла у састав кинеске флоте са 12 ракета ЈL-2, према америчким подацима, никада није излазила на бојево патролирање. За време службе она је обављала само краткорочне школске излазе на море.

Подморница је могла да има само ограничену вредност и у случају војног конфликта. Она је могла да исплови у море и неко време да се креће у реалтивно добро контролисаним водама Бохајског залива. Домет ракета није био довољан да се погоде америчке базе у Јапану и насеља совјетског Далеког Истока. Кинеска флота тада није могла да се нада у више.

Нове подморнице пројекта 094 са ракетама ЈL-2 домета преко 8000 километара, према оценама обавештајне службе ратне морнарице САД, могу да држе на нишану Хаваје и Аљаску, као и све базе САД и њихових савезника у Азији, оставши при томе у близини својих обала. Вероватно Кинези се неће задовољити тим резултатом и покушаће да направе нове модификације ракета ЈL-2 са увећаним дометом.

Почетак редовног бојевог паролирања ће поставити питања о саставу будуће кинеске нуклеарне подводне флоте. Сматра се да за стално подржавање једне подморнице у патролирању, урачунавајући неопходност техничког сервисирања и обуке посаде, флота треба да има бар три борбено способне подморнице. Узимајући у озбир потребу ремонтовања треба имати најмање 4 подморнице. Толико их има Велика Британија и Француска.

Тако висок интензитет патролирања малим снагама могу да подржавају само флоте са огромним искуством и развијеним технологијама. Кини ће бити потребно вероватно више од 5 подморница 094. Сада су готове три подморнице.

Још једно важно питање је тактика подморница. Кинеске подморнице и даље заостају за западним и руским по нивоу камуфлираности. Кинеској флоти ће бити тешко да их сачува од нуклеарних вишенаменских подморница САД. Вероватни одговор на ове проблеме ће бити стварање такозваних „бастиона“ – брижљиво чуваних и брањених региона мора, где поморнице могу да буду безбедне.

СССР је имао бастионе у Баренцовом и Охотском мору, релативно изолованим регионима светског мора. За разлику од СССР, мора око Кине унутар првог ланца острва један су од најживљих региона поморске пловидбе и рибарства. У Јужном кинеском и Источном кинеском мору Кина је укључена у многе територијалне спорове који имају све експлозивнији карактер.

Постављање стално активне поморске компоненте кинеских стратешких нуклеарних снага може да овим територијалним споровима и потенцијално везаним са њима локалним конфликтима да много опаснији карактер. Већ сада многе акције Кине у Јужном кинеском мору су диктиране неопходношћу осигурања безбедности нуклеарних подморница на острву Хајнан.

Ако Јужно кинеско море постане регион патролирања кинеских нуклеарних ракетних подморница и у том региону дође до локалног конфликта уз мешање америчких снага, опасност од неправилне интерпретације дејстава опонента ће бити врло велика.

Кинеској команди у одређеним околностима ће бити тешко да разликује дејства САД, усмерена на победу у локалном конфликту од покушаја пробијања бастиона, уништавања патролирајућих кинеских ракетних подморница. То може да се посматра као почетак обезоружавајућег напада. Очигледно да ако се кинеско војно супарништво буде развијало у духу конфронтације, ми ћемо имати посла са врло опасним ситуацијама на мору.

Василиј Кашин,