Перспективе оружаног уговора између Москве и Каира

20-02-2014 10:27:30 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Русија и Египат раде на склапању великог оружаног уговора. То је потврдио новинарима руски извор близак сфери војно-техничке сарадње. Споразума о томе за сада нема, на њему још треба да се ради. Према подацима извора, испоруке и плаћања ће се вршити у две фазе, прва ће бити реализована до средине ове године.

Раније су руски медији саопштавали да су прошле недеље, за време посете Москви, министри иностраних послова и одбране Египта усагласили оружане уговоре у вредности око 3 милијарде долара. Каирска штампа је писала о намери египатских војника да купе у Русији системе ПВО, борбене хеликоптере, ловце и противтенковске комплексе. Према подацима медија, Саудијска Арабија и УАЕ су се прихватили финансирање посла.

Неке аспекте означене сарадње за Глас Русије открио је врло инфрмисани египатски војни експерт, пензионисани генерал Хусам Суејлам:

- То је прва посета Москви два кључна египатска министра за 40 година. Она се може назвати узвратном, после доласка у новембру у Каиро министара одбране и МСП Русије.

Министар одбране Абделфатах Ал-Сиси требало је да дође у ову посету управо у својству руководиоца оружаних снага: остало је мало времена за припрему за предсендичке изборе, и већ за месец дана он ће морати да скине војну униформу. А посао поводом наоружања треба да стигне да склопи као министар одбране.

Прошле недеље начелник штаба египатске армије путовао је у Саудијску Арабију и УАЕ и договарао финансијске аспекте овог посла, који ће се плаћати на одложено. Почетак испорука оружја је средина 2014. године. Сума уговора је 2 милијарде америчких долара, њу ће платити Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати, то ће бити дар ове две земље египатском народу. Ал-Сиси се такође договорио у Москви за два друга посла.

Могу да кажем да је ова посета у извесној мери одговор САД које настављају да подржавају Муслиманску браћу коју је свргнуто египатски народ и одговор на замрзавање војне сарадње са Египтом од стране Американаца. Тако ми нисмо добили 120 тенкова Абрамс, 21 ловац Ф-16, 12 хеликоптера Апач. Сада се трудимо да се супротставимо америчком притиску и да подржимо египатски суверенитет. То не значи да желимо да прекинемо односе са Америком. Једноставно Каиро прави нови баланс у односима са две светске суперсиле – Америком и Русијом. Са Кином, између осталог, такође намеравамо да сарађујемо.

У оквиру актуелног посла Русија ће испоручити између осталог 24 ловца МиГ-29, противтенковске ракете Корнет друге генерације и противавионски ракетни комплекс Тор М1. Ми смо тражили С-300, али не мислим да ће нам га Русија сада дати. Такође посао укључује испоруку борбених хеликоптера Ми-8 и Ми-17.

Споразум је усмерен на квалитативно обнављање опреме египатске армије. Тренутно имамо око 40% војне технике старе модификације руских система и возила. Трудимо се да убудуће добијемо право да производимо и склапамо орује овде, а такође да почнемо да производимо резервне делове за америчко оружје. Тако ћемо прећи на реалну диферзификацију извора наоружања.

А шта је са економском сарадњом?

Сада је реч о модернизацији предузећа која су раније изградили Руси, тачније фабрика војног комплекса, као и о металуршким комбинатима и Асуанској брани.

Надамо се у развој односа и у области нуклеарне енергетике. Такође ћемо реализовати споразуме потписане до 25. јануара 2011. године. На пример, градићемо руски технопарк код Александрије за производњу аутомобила и електронике.


КАТЕГОРИЈЕ