Учешће Сбербанке на предстојећој изложби «Експо – Русија Србија»

21-02-2014 09:24:05 | | Глас Русиј/ vostok.rs |


На великој Међународној привредној изложби под називом „Експо – Русија Србија“, која ће се почетком марта одржати у Београду са циљем јачања економских, хуманитарних, културних и политичких веза између два народа, биће одржан цели низ тематских округлих столова, а једна од тема ће бити и банкарство. На њему ће поред осталих компанија бити присутна и највећа руска банка која успешно послује и развија се у Србији, па је то повод да се осврнемо на улогу Сбербанке коју ће имати на том изузетном догађају који нам предстоји.

Дакле, на изложби „Експо – Русија Србија“, која се иначе одржава по први пут у србској престоници, и то како су нагласили организатори - у контексту „Декларације о стратешком партнерству Руске Федерације и Републике Србије“ коју су прошле године свечано потписала двојица председника Владимир Путин и Томислав Николић, у тематском делу који се односи на банкарску делатност појавиће се и Сбербанка која је пре само неколико година, одмах по доласку на подручје централне и јужне Европе, а тиме и у Србију, заузела значајно место на домаћем тржишту капитала.

О реалној снази и перспективама њеног развоја најбоље сведочи чињеница да се ради о највећој руској комерцијалној банци о којој упечатљиво говоре разни рејтинзи, а од њих би вероватно било најзанимљивије поменути да је на пример Сбербанка још пре скоро десет година по тврдњи часописа Баронс (Barron’s) ушла на списак сто најцењенијих компанија света, а часопис Бенкер (The Banker) по величини капитала ју је сврстао међу 50 највећих банака на свету. Уосталом, то и не треба да чуди ако се узме у обзир да Сбербанка у Русији опслужује више од половине свих приватних штедних рачуна, а када је реч о њеном кредитном потенцијалу, најбоље је поменути податак да је Сбербанка позиционирана као кључни давалац кредита у економији Руске Федерације.

Међутим, да се вратимо за тренутак поново на србско тржиште капитала, да бисмо оценили овдашња достигнућа Сбербанке и њене могућности за финансирање српске привреде у будућем периоду.

Имајући у виду да Сбербанка у Србији има скоро 10.000 корпоративних клијената, уз постојећих 40.000 клијената међу становништвом, са билансом стања који достиже готово милијарду евра, може се извести закључак да ће и у домаћем банкарском сектору та банка представљати моћну финансијску подршку не само грађанима, него и предузетницима и компанијама. На то упућује и податак да је Сбербанка у Србији оријентисана на увозно-извозне пројекте са Русијом и другим земљама, а учествоваће и у пословима у вези са изградњом гасовода Јужни ток, а такође и у свим великим инфраструктурним пројектима у Србији, који ће бити реализовани са руским каиталом.

Стога, учешће Сбербанке на тематској целини која се тиче банкарства, на скорашњој Међународној привредној изложби „Експо – Русија Србија“, која ће се одржати од 5-7. марта у конгресној сали београдског хотела Метропол, несумњиво ће представљати одличну могућност да се привредни субјекти из обе земље у директном разговору договоре о могућностима за дубљу и још плоднију економску сарадњу. А то и јесте циљ предстојеће изложбе, на којој ће свој допринос, како се оправдано очекује, дати и Сбербанка.