Украјина се претвара у Либију

21-02-2014 10:04:23 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Сви разговори о томе да се крвопролиће може зауставити, а политички дијалог наставити су само пусто маштање. Украјина сада балансира између претварања у европску Либију и претварања у нову Југославију. За сада, на жалост, либијски сценарио изгледа вероватнији.

МСП РФ је ситуацију у Украјини окарактерисао као покушај државног удара. У случају удара било која власт, која хоће да сачувао као минимум свој живот, а као максимум – своју државу, не преговора са учесницима пуча, већ даје наредбу да се пуца и убије. Јанукович је слаб и сатеран у ћошак председник неуспелог „пројекта Украјина“, који својим покушајима да конфликт реши мирним путем иде на руку екстремистима и неонацистима. Било које примирје ће бити искоришћено за јачање политичког притиска на званични Кијев и за освајање власти у регионима.

Међутим, у овој ситуацији се назиру и два позитивна аспекта. Стејтдепартмент САД стално изражава забринутост због немогућности да се повеже са руководиоцима украјинских снага за очување реда и поретка у земљи. Осим тога, америчке дипломате изражавају велику забринутост у вези са кадровским променама у украјинским органима за очување реда и поретка у земљи.

Други позитиван аспект је то да на југоистоку Украјине почињу да делују групе отпора. Када активисти из Харкова, Одесе и Дњепропетровска показују присталицама нацификације Украјине да и они могу и знају да користе силу, онда постаје јасно да у Украјини још увек постоје способни људи и да са њима треба садађивати, како би се заштитило цивилно становништво, укључујући и становништво коме је руски матерњи језик.

Украјина тоне у грађански рат. Неопходно је у најкраће могуће време из канџи пучиста отети макар регионе југа и истока земље. О осталом се може мислити и касније.

Валентин Миндрешеску,