Расте претња распада Украјине

21-02-2014 10:34:10 | | Глас Русије, фото: Бертолази Элизео/ vostok.rs |


Даноноћни пренос са запаљеног Мајдана изазива осећај нестварног. Пренос иде у режиму „Онлајн“ од стране украјинске телевизије „Espres.tv“. Права битка са нападима и пожарима, експлозијама граната, рањеним и убијеним се дешава у центру Европе.

Хорор филм, који нико не може да заустави. Како на догађаје гледа блиски сусед Украјине – Чешка, у интервјуу „Гласу Русије“ испричао је политички аналитичар Чешког радија Либор Дворжак:

- Чеси пажљиво прате украјинску драму не зато што смо географски близу. Овде постоји многобројна украјинска заједница.

Председник Јанукович је изјавио да су опозиционери прешли границу, када су позвали своје присталице да дођу на Мајадан са оружјем. Ко је одговаран за ескалацију насиља и проливену крв?

- Мислим да је све убрзао инцидент са групом агресивних демонстраната, који су кренули према Ради, где је требала да се одлучи судбина Устава. Могуће је да је то била провокација. А, то што уопште не изазива сумњу, је апсолутно одсуство контроле демонстранта. Нисам ни за одбрану председника Јануковича. Својом неодлучношћу, а онда прекомерном суровошћу (дејства армије и полиције) он је само подгрејао атмосферу. Врло критично се односим и према националистичким групама. Сматрам да су оне, исто као и власт, криве за проливену крв и насиље. И ево резултата: Украјина се сада налази на ивици грађанског рата.

Опозиција осваја зграде локалних управа на западу – у Лавову, Ивано-Франковску, Тернопољу… Куда то води? Распаду земље?

- Рате претња распада Украјине. И нико се не одлучује да стане томе на пут. Заборавили смо пример Југославије, где је уместо федерације настало неколико држава. Распала се, истина цивилизовано, и Чехословачка. Али, у такав сценарио нико не верује. Подела Украјине не треба ни њеним тајкунима, ни украјинској власти, ни Русији, ни ЕУ, ни САД. Али, се земља, стварно може распасти на два дела, са границом на Дњепру…

Министар спољних послова Чешке Заоралек је критиковао Јануковича, јер не жели да чује захтеве опозиције. Према мишљењу министра, потребно је формирати прелазну владу са учешћем опозиције, која би припремила ванредне изборе. Колико је реална таква понуда у данашњој ситуацији?

- Реална је уколико стране имају политичку вољу. Мада ће опозиција тешко поћи на уступке, она сматра да је довољно попуштала. Моје мишљење је да су ванредни избори једини ефикасни излаз из ове ситуације. Они ће показати као се променио баланс политичких снага у друштву и да ли је Партија региона изгубила подршку већине. На жалост, не постоји политичка воља за то. И што време више пролази, то је све мање вероватна варијанта, коју је предложио министар Заоралек.

Позиција председника Украјине се не свиђа ни Бриселу, изјавила је шефица евопске дипломатије Кетрин Ештон. Зашто онда Виталиј Кличко није успео на преговорима у Берлину да издејствује увођење санкција против Јануковича?

- Меркел не жели ништа да ради својим рукама. Ето зато Кличко, који је врло популаран у Немачкој и који је имао немачко држављанство, није успео ништа да уради. Добра лекција украјинској опозицији – боље је радити са Бриселом, него са појединачним европским лидерима. ЕУ у ствари нема пуно полуга којима би утицала на Украјину. Много више их има Русија. ЕУ треба да се договори са Москвом и помогне у решавању украјинске кризе. Мада, наравно, нико, осим самих Украјинаца, неће одлучити њихову судбину у условима, понављам, дипломатског учешћа западне Европе и Русије.

Пренос догађаја са Мајдана украјинска телевизија прати кратким натписом „Револуција“. Како ви гледате на догађаје у Кијеву?

- Ја често путујем у Украјину, добро познајем тамошњи живот, политичке реалије. Све то изгледа као лоше контролисани устанак, којим нико, ни Кличко, ни Јацњеук, више нису у стању да руководе.

Гајане Ханова,


КАТЕГОРИЈЕ