Валентина Матвијенко: ово што се дешава је покушај државног удара у Украјини

21-02-2014 12:29:13 | | Глас Русије, фото: «Голос Столицы»/ vostok.rs |


Насилни покушаји свргавања легитимне власти у држави је оно што се тренутно дешава у Украјини, рекла је Валентина Матвијенко председница Савета Федерације, горњег дома Федералне скупштине на сусрету са председником Врховног Савета Крима Владимиром Константиновим у Москви. Са своје стране је шеф кримског парламента изјавио да не признаје као легитимне било које одлуке украјинских власти, које су биле донешене под притиском екстремиста.

Валентина Матвијенко је током сусрета позвала све здраве полтичке и друштвене снаге Украјине да се уједине како би дошло до прекида дејстава која угрожавају територијалну целовитост државе. Требало би конретно назвати оно што се догађа својим именом, изјавила је председница Савета Федерације. Слични сценрији „шарених револуција“ одвијају се по истој шеми, већ смо слично видели у арапским државама, подвукла је Матвијенко:

- Нажалост, лидери опозиције који воде преговоре и људе на мајдану - то су потпуно различте снаге. Они који се налазе на мајдану, немају позитивни дневни ред, немају конкретне захтеве за власт, према којима би се могли водити преговори. Ипак, тиме се наша позиција састоји у томе да учинимо све могуће како би се оштра политичка криза мирним путем решила. При томе у свакој држави, власти су дужне да омогуће очување уставног устројства и безбедност људи у оквирма устава, у оквирима законодавства. Неопходно је зауставити деловање екстремиста.

Са своје стране председник кримског парламента Владимир Константинов је изјавио да тренутна власт представља последњи ослонац државности Украјине. У случају државног удара у земљи ће наступити потпуни хаос чије је последице тешко и замислити:

- Спашавање централне власти- последњи ослонац који чува државност у нашој земљи. У будућности се много тога може учинити, само ако власт не буде срушена на силовит, средњевековни начин. Ми смо у аутономији заузели чврсту позицију у односу на ова дејства. Становници Крима су јединствени у оцени да сада „гори наш дом“. Нас нападају нељуди- а то су у суштини плаћеници, терористи. Можете их назвати како год желите, то је добро организована банда. Они немају идеологију, она се код њих мења у зависности од коњунктуре.

Током сусрета са председником кримског парламента Валентина Матвијенко је такође осудила позицију неких држава, које одобравају оно што се дешава на мајдану и све радикалне снаге које допуштају грубо мешање у унутрашња питања суверене државе.

Лада Коротун,