Словачка је против изолације Украјине

21-02-2014 12:36:41 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Из Украјине једна за другом стижу информације које изазивају све већу забринотуст. Немири су захватили градове на западу земље – Љвов, Иваново-Франковск и Тернопољ. У Ушгороду, на граници са Словачком, учесници у митинзима су запосели зграду Закарпатске обласне државне администрације, избили су врата, извели су запослене. У акцији је учествовало до 1000 људи.

Некада, у совјетско време, овде се у току мајских дана отварала граница и мештани с обе стране су седали у „башту пријатељства“. Данас се Словачка крајње боји за ову своју границу с Украјином. Како је у ексклузивном интервјуу за „Глас Русије“ рекла порт-парол Председника владе Словачке Беатрис Сабова:

- На седници владе је министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак информисао о ситуцији у Украјини. Могу да саопштим да смо дубоко забринути због насиља у које се је претворило у сукобе власти и опозиције, како у Кијеву, тако и у другим украјинским градовима. На десетине људи је погинуло, на стотине је рањено. Влада Словачке осуђује све облике насиља, позива да се они одмах прекину и уопште да се не примењују у будуће. По нашем мишљењу, једини уставни начин за излазак из кризе могу представљати преговори између власти, опозиције и грађанског друшта. Само они могу довести до неопходне уставне реформе, до демократских и транспаретних председничких избора. Словачка Република би желела да види стабилну, демократску и напредну Украјину. Ми смо против њене изолације, јер то не одговара ни украјинским, ни словачким интересима.

У најскорије време биће сазван Савет безбедности Словачке како би размотрио развој догађаја у Украјини. Он ће потврдити да се налази у стању спремности за оперативну реакцију на промену ситуације. Ових дана се непрестано врши мониторинг границе с Украјином. Али, засад нисмо забележили ни раст бујице миграната, ни повећани број захтева за издавање виза. Међутим, у случају опасног развоја везаног за насиље и анархију, одмах ће уследити реакција словачке стране.

Гајане Ханова,