О ситуацији у Киеву

21-02-2014 06:31:41 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Према резултатима јучерашњих преговора власти и опозиције у Кијеву је била донета одлука да се специјалне јединице врате у своје базе.

Да ли се нешто променило у граду? – питали смо председника Скупштине дијаспоре и Срба у том региону, друштвеног делатника Драгана Станојевића, који живи у центру Кијева. Ево што нам је он испричао.

- Ситуација је после крвавог дана где је по различитим подацима преко 70 људи убијено много и неупоредљиво мирнија. А мирнија је и због одлуке који су јуче донели да се специјалне јединице и војска мора повући са центра у своја одредишта, у своје базе. И то се доживљава опозицијом као победа. Полицију више не можете скоро да видите у близини центра. Међутим колико сада пратим изјаве осталих посланика и политичара, они стављају под сумњу легитимност тога што је јуче изгласано јер није био председник Врховне Раде и нису били посланици осталих фракција. Виден је велики број демонстраната у центру, организована је заштита демонстраната, проверавају ко долазе и ко одлазе. Демонстранти наступају на сцени, чују се узвици, чују се петарде. Међутим нема више оног паљења. Пламен се угасио, зграде више не горе па чак и гуме које су гушиле фактички ваздух центра Кијева данас не горе.

Међутим, ако се мир на улицама Кијева сачува, становници града ће тешко заборавити страшно крвопролиће. Драган Станојевић се не сећа да би се догађаји у Кијеву развијали тако драматично.

- Вечерас је сигурно био најкрвавији дан у историји независне Украјине. Велики је вио број жртава како са једне тако и са друге стране и велики број повређених. Тако да мислим да су ова два дана, посебно јучерашњи дан, јеуствари црни дан у историји независности државе Украјине. Оно што је добро и што је правилно је да сва та улична борба мора да пређе у борбу у парламенту. То је једина територија која доноси такве одлуке и решава судбину овог народа, и по могућности без учешћа неких трећих снага. Мислим да парламентарци морају да ипак имају у виду интереси целокупне државе а не само једне стране ако желе да реално смире ситуацију и да спасе ову државу од даљег сукобљавања.

Григориј Соколов,


КАТЕГОРИЈЕ