2014. година јубилеја породице Рерих

22-02-2014 06:25:50 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У друштвеном музеју Николај Рерих у Москви одржано је вече, посвећено 135. годишњици рођења Јелене Рерих.

Жена и сарадница истакнутог руског сликара и истраживача Истока Николаја Рериха, Јелена Рерих је дубоко проучавала филозофске доктрине древног Истока, истиче представник Музеја, руководилац групе покретних изложаба Татјана Иванова.

- На истраживањима доктрина древног Истока, - каже Татјана Иванова, - базира се филозофски систем Жива етика, који је изнела Јелена Рерих. Уствари, он изражава савремену научну концепцију сарадње између човека и космоса, утврђује космичку еволуцију човека. Жива етика је преведена на десетине светских језика. Она се више пута издавала у различитим земљама, између осталих, у Русији и Индији.

Индијски период је био најдужи и најсадржајнији за Николаја и Јелену Рерих, њихову децу: Јурија, који је постао чувени тибетолог и Свјатослава, који је стекао признање као уметник.

- Рођени у Русији, после дужих путовања у Европи и САД-у, они су се настанили у Индији, у долини Кулу 1920-их година протеклог века. Тамо је Николај насликао десетине слика, које украшавају највеће галерије Русије, Индије, музеје Европе и САД. Тамо је био основан Институт хималајских истраживања Урусвати. Он је одржавао научне везе с археолозима, ботаничарима, научницима других дисциплина из различитих крајева Индије, с водећим светским научницима. Почасни председник и оснивач Института хималајских истраживања Урусвати је била Јелена Рерих. Одани истомишленик свих дела Николаја Рериха, она је руководила радом на припреми за потписивање првог у историји Међународног Уговора о очувању уметничких и научних установа и историјских споменика – Пакта Рериха. Јелена Рерих је била организатор културно-просветне делатности, коју је породица Рерих водила у Европи, Америци, Индији.

Управо те правце подржава основани у Русији Добротворни фонд Јелена Рерих. Он се стара о стваралачкој омладини, делатницима културе.

Јубилеј Јелене Рерих, - каже Татјана Иванова, - почиње низ празничних акција ове године.

- 2014. година је необична. Славићемо неколико јубилеја чланова породице Рерих. То су 140. годишњица рођења Николаја Рериха, 110. годишњица Свјатослава Рериха. Почели смо припреме за прославу идуће године 80. годишњице потписивања Међународног Пакта Рериха. Изложбе, конференције, вечери у вези са тим годишњицама ће бити одржане не само у Москви, већ у многим градовима Русије, у другим земљама. Са посебном радошћу се спремамо за њихово одржавање у Индији, земљи, која је постала за породицу Рерих друга отаџбина. Породица Рерих је много учинила за развој веза између Индије и Русије, ради учвршћења узајамног разумевања међу нашим народима.

Изложбе, које МЦР планира да одржи у Индији, обухватиће слике Николаја и Свјатослава Рериха, документе о раду на Пакту Рериха, о прикључењу Индије 1948. године том важном за очување споменика светске културе међународном документу.

Наталија Бењух,