Конгрес у Харкову сумња у одлуке Врховне раде

23-02-2014 03:07:12 | | Глас Русије, фото: «Голос Столицы»/ vostok.rs |


Опозиција није испунила услове споразума о регулисању кризе у Украјини од 21. фебруара, док одлуке Врховне раде, усвојене последњих дана, изазивају сумње у легитимност и добровољност. До таквог закључка су дошли учесници конгреса посланика и представника власти југо-истока Украјине. Форум, у којем је учествовало више од 3 хиљаде посланика јужних и источних области Украјине, републике Крим и Севастопоља, као и предстаници Русије, одржан је у суботу у Харкову.

Према усвојеној у Харкову одлуци, све до обнављања уставног реда у земљи пуномоћја на терену морају да преузму органи месног самоуправљања. Таква је одлука усвојена у вези са неповерењем посланика према раду Врховног савета, објаснио је народни посланик, члан фракције Странка региона Вадим Колесниченко.

- Део породица народних посланика су таоци, претње убиствимаа, уништавања имовине чланова породица и најближих, постале су очигледне, обичне данашње појаве. Зато је тешко поверовати у легитимност онога, што се дешава у парламенту. Централна власт је паралисана, има више узрока тога. Чак и у случају грешке власти, које разумемо и прихватамо, знамо како да их поправимо. Ми смо за промене у Уставу, али не ради задовољавања болесних амбиција лидера опозиције. Ми смо за промене у Уставу не ради прерасподеле власти, већ у интересу свих грађана Украјине, у интересу просперитета земље.

Делегати конгреса не само да су позвали посланике да се врате у округе да би радили са бирачима, већ и замолили саме становнике да се максимално организују да би се супротставили инвазији незаконитих парајединица. Организујте водове, батаљоне, учесници рата у Авганистану – напред! Такви позиви се могу чути у Харкову. Учесници форума су предложили да реорганизују владајућу Странку региона или да створе уместо ње нову политичку структуру. Оновни задатак делегата конгреса је очување јединства земље и онемогућење раскола. То је изјавио шеф комитета Државне думе Русије за међународна питања Алексеј Пушков, који се данас налази у Харкову. Са трибине конгреса је он рекао да у ситуацији, када вертикала власти практично већ не постоји, значај региона расте, те је њихово мишлење важније. Са своје стране, руководиоци неких области Украјине су већ изјавили да ће инсистирати на праведнијој и правилнијој расподели пуномоћја између центра и региона.

Милена Фаустова,