Колико је штетно дуго седење на раду у канцеларијама?

23-02-2014 03:26:31 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Дуготрајни боравак у седећем положају прети озбиљним здравственим проблемима и превременој смрти. Оно што је раније било јасно на интиутивном нивоу стручњаци су потврдили подацима званичне медицинске статистике.

Закључак је неутешан: ако човек проводи седећи више од 6 сати дневно, постоји 40% вероватноће да ће умрети у наредних 15 година. Хиподинамија је смртоносно опасна, подвлачи лекар оптше праксе Људмила Лапа.

- Развијају се процеси лимфостазе. Зауставља се лимфа, а то је наш имунитет. И при најмањем дашку ветра, клима-уређаја, могу да се појаве акутна обољења дисајних путева која се тешко лече, зато што лимфа стоји и умунитет не ради. То је први моменат. Други моменат је да када се човек не креће, појављују се проширене вене и проблеми са срцем, зато што је нарушено отицање крви из вена. Треће: свака хиподинамија је недостатак кисеоника. Пати мозак. Мисаоне способности опадају геометријском прогресијом. И још нешто: када се човек не креће, његов организам се постепено пуни токсинима. Они се таложе у капиларима који престају да раде.

При томе не треба мислити да од хиподинамије могу да помогну активне спортске активности. После 6-сатног радног дана у столици вежбе у сали само ће погрошати ситуацију, тврди лекар Људмила Лапа.

- Ако после посла идемо још у фитнес-клуб, ту треба бити опрезан. Зато што за сат интензивног тренинта интоксикација постаје још већа, лимфа не ради, организам је под стресом, крв се брзо згрушава и последице могу да буду такође неповратне. Тачније то не само да не може да помогне, већ може и да шкоди.

Гојазност, дијабетес, хипертензија, повишени холестерол – све то су последице недовољног кретања. Стручњаци су објединили ове болести под називом метаболички синдром, познатији као смртоносна четворка. Вама се чини да је ваш притисак скочио због стреса или магнетних бура? Измерите обим струка. Ако је код мушкараца он већи од 94 центиметра, а код жена од 80, значи да су они у ризичној групи када се маст нагомилава око унутрашњих органа. Значи, организам није у стању правилно да усваја глукозу. Веза је директна. Зато ове болести када се једном појаве сложено се лече, истиче лекар патолог Александар Шубин.

- Хиподинамија је један од узрока метаболичког синдрома – низа показатеља који неизбежно воде човека ка погибији. Најбоље средство од метаболичког синдрома је физичка активност. Затим дијета. И тек онда неки лекови.

Ипак из канцеларије може да се изађе жив и релативно здрав. Ради тога руски лекари препоручују сваких пола сата да се устаје на десетак минута. Може макар да се прође међу столовима, да се попије вода, тачније да се натера лимфа да се креће, да се активизира избацивање токсина и сагоревање калорија. А после посла најбоље је добро се прошетати по ваздуху. Организму треба да дише. Тада ће ризик од смртоносне четворке бити сведен на минимум.

Наталија Викторова,