Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Хеликоптер будућности

Хеликоптер будућности

23-02-2014 03:34:27 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/cc-by-sa 3.0/ vostok.r |


Израда перспективног брзог руског хеликоптера треба да буде завршена 2017-18. године. У Русији се ради на различитим варијантама таквих летелица, мада је за сада рано говорити о техничким карактеристикама.

Московска фабрика Миља позната је по својим хеликоптерским бестселерима Ми-8 и Ми-17, који су тражени у читавом свету. Компанија планира да наредне године заврши рад на техничком пројекту перспективног брзог хеликоптера (ПБХ) који се назива В-37. Његова базична варијанта ће имати савремени комплекс авионике и носеће системе последње генерације. Крстарећа брзина летелице може да достигне 350-370 километара на сат. Руска компанија Камов ради на хеликоптеру Ка-92 са два чврста пропелера. За сада је тешко говорити које показатеље брзине ће имати верзија новог брзог хеликоптера. Али она ће вероватно бити много већа него код Ка-52 и Ми-28Н Ноћни ловац, којег је Министарство одбране примило у наоружање. Њихова крстарећа брзина износи 270 километара на сат, истиче главни уредник портала Avia.ru Роман Гусаров:

- Конструисање брзог хеликоптера је сложени задатак. Данас је обична брзина хеликоптера 250-300 километара на сат. Ако пође за руком да се направи летелица која ће летети у крстарећем режиму 500 километара на сат, то ће бити гигантски напредак. Овде има много „али“ које је тешко превладати.



Стручњаке читавог света занима како увећати крстарећу и максималну брзину лета. Сваки хеликоптер има физичка ограничења која му не дозвољавају да развија брзину изнад 350 километара на сат у крстарећем режиму. Брзинска својства у многоме су ограничена законима аеродинамике. Немогуће је у лету сложити основни пропелер да он не да отпор. У светској авионској индустрији такви задаци се решавају помоћу конвертоплана – летелица између хеликоптера и авиона. На пример, амерички Оспри који узлеће вертикално, затим два велика пропелера окрећу се паралелно хоризонту и даље летелица лети брзином од 500-550 километара на сат као авион. Ипак, водеће светске компаније као што је Еврокоптер и Сикорски, настављају да раде на брзим хеликоптерима и постигле су добре резултате, истиче експерт:

- Компанија Еврокоптер данас се налази у успону. У многим сегментима изградње хеликоптера она диктира моду и други произвођачи се према њој управљају. Достизање брзине од 470-480 километара на сат у хоризонталном лету хибридним хеликоптером Х3 у току испитивања на југу Француске врло је добар резултат, за руску технику за сада недостижан.

Како би се убрзала реализација пројеката производње брзог хеликоптера руски инжењери треба да реше проблем мотора, између осталог бојевих хеликоптера. Њих производе у фабрици Климова у Петербургу, али у ограниченој количини. Значајни део се купује у иностранству, у првом реду у Украјини. Али сасвим је јасно да убудуће руски брзи бојеви хеликоптери, за разлику од цивилних, по дефиницији треба да имају моторе руске производње. Зато, у фабрци Климова се граде нови капацитети за производњу мотора нове генерације. Они су срачунати на дугорочну перспективу и за 50-ак година ће постати савремени.

Олег Нехај,