Марија Максакова – певачица о законима

23-02-2014 04:23:47 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Законодавство у сфери културе остаје у центру пажње руских грађана. Какав треба да буде закон о меценатству и како држава треба да брани права уметника говорила је Марија Максакова, посланик Државне думе РФ и солисткиња Маријинског театра на презентацији свог првог оперског албума.

Марија Максакова је настављач уметничке династије: унука и имењакиња легендарне певачице Бољшог театра, ћерка познате руске позоришне и филмске глумице Људмиле Максакове. Са четири године Марија је ушла у професионални свет музике. Као пијанисткиња је завршила ЦМШ – школу за посебно талентовану децу у оквиру Московског конзерваторијума. Певањем се бавила у Руској академији музике Гнесини. А затим је стекла друго високо образовање – правно, које сматра сасвим неопходним за свој рад у Државној думи. Сцена и законодавни пројекти, по Маријиним речима, два су равноправна дела њеног живота: 50 према 50, каже певачица. Док има времена. Посланик Марија Максакова је један од аутора нацрта закона о заштити интелектуалних права на Интернету. Врло је важан и рад на закону о меценатству који је данас актуелан, и који је од виталне важности за функционисање културе.

- Није тајна да је код нас, наравно, оскудно државно финансирање културе. Мислим да нема другог начина да се успостави нормални живот, осим да се меценатска делатност учини привлачном, интересантном, транспарентном, јасном и простом и истовремено да се у целини измени однос према њој. Не сматрам да је мецена искључиво врло богат ћовек, који нешто одваја за културу. Ми знамо примере као што су обнова цркве Христа Спаса, када мецена постаје буквално свако ко да свој допринос.

Марија Максакова сматра да је велико достигнуће што је овај нацрт закона усвојен у првом кругу. Сада се врше усалгашавања, разрађују конкретни детаљи. Треба да се на крају појави јасна процедура која се може лако применити, подвлачи она.

- Овај закон је разматран више деценија. Мада је Посланички дом гласао против. То је било пре много година. Али како се развија сада читав свет у датој сфери, ми видимо да су такве конзервативне земље као што је Немачка, усвојиле сличне законодавне акте. И не виде у томе неку додатну схему избегавања уплате пореза. Напротив, подстичу своје мецене. Зато ћу се борити за то да овај закон код нас профункционише. Закон о меценатској делатности ће већ у току овог пролећног заседања бити, надам се, подржан у посланичком дому.

Наравно, још треба да га одобри Савет Федерације и да га потпише председник. Што се тиче новог Закона у култури Руске Федерације који се тренутно широко разматра, Марија Максакова сматра да је у њему потребно директно економско повезивање са унутрашњим бруто производом или неким другим економским показатељима.

Треба се одлучити на ове ризике и тачно прописивати нове законодавне норме које регулишу правне односе у сфери културе, како би се на крају финансирање увећало.
Само у таквом кључу, сматра Марија Максакова, закон би користио.

Наталија Викторова,