Нафтогасна грана Русије се спрема да обори рекорд

24-02-2014 08:54:44 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Ова је недеља богата вестима из руског нафтогасног сегмента. Русија може да постане светски лидер према залихама нафте, док је Гаспром успоставио нови историјски рекорд у Европи. До 2020. године друга руска компанија Транснефт ће добити за свој развој два билиона рубаља.

Поред звања највећег у свету испоручиоца нафте, Русија може да стекне лидерство и по залихама нафте. Данас је трећа држава по залихама. Идуће године ће Роснедра почети радове на прорачуну залиха нетрадиционалних енергената. Годишње ће се за те сврхе издвајати из буџета неколико милијарди рубаља, а за наредну годину је предвиђена милијарда и по. Основне залихе енергената ће се проучавати у Источном и Западном Сибиру близу налазишта, која се већ разрађују, пре свега Баженовске свите. То су планински слојеви у Западном Сибиру на дубини више од 2 километра. Залихе нафте Баженовске свите се процењују од 30-40 милијарди тона нафте. То је скоро половина данашњих доказаних руских залиха. Коментар директора за енергетски правац Института енергетике и финансија Алексеја Громова.

- Можемо да говороимо о новим дубинама на већ разрађеним налазиштима. Реч је о такозваној Баженовској свити, која раније није спадала у категорију доказаних залиха, јер нису постојале комерцијално рентабилне технологије за вађење нафте са такве дубине и са таквим физичким параметрима. Данас се може говорити само о томе да Русија има озбиљну могућност повећања вађења и ресурсне базе нафте из ниских, тешких за вађење нафтоносних слојева, који у Русији имају назив Баженовска свита.

Ако лидерство по залаихама нафте у Русији спада у будућност, звање лидера у испорукама другог горива – гаса – земља је већ добила. Руска компанија Гаспром је успоставила нови историјски рекорд. 161 и по милијарду кубика гаса или скоро трећину тржишта, у које спадају Европа и Турска, обезбеђује руски Гаспром. Протекли максимум је забележен 2011. године. Онда је холдинг обезбедио 27 одсто тржишта. 2012. године се обим испорука нешто смањио. Ситуација у прилог компанији се променила средином протекле године. Онда компримирани гас из Катара (у том моменту једног од основних добављача Европе) скоро у потпуности је почео да се испоручује Јапану. Коментар водећег експерта Савеза нафтогасоиндустриелаца Русије Рустама Танкајева.

- Јапан је, како је познато, повукао из експлоатације последњи атомски реактор, те потпуно прешао на генерацију струје, између осталог, од катарског гаса. Дакле, горива на европском тржишту је остало мало. То је омогућило Гаспрому да знатно повећа свој удео у испорукама Европи.

Испоруке у Европу Гаспром такође може да повећа на рачун вађења горива у Африци. Ове недеље се сазнало да ће Гаспром учествовати на међународном тендеру за истраживае и разраду више од 30 нових и перспективних делова залиха енергената у Алжиру. За такву могућност се боре многе нафтогасне компаније из Европе и САД, али руски холдинг има веће шансе за тај пројекат, сматра аналитичар IFC Marlets Дмитриј Лукашов.

- Гаспром ту има предност, јер сарађује не само с Алжиром, већ и с Европом. Алжир испоручује много гаса у Европу. Међутим, у последње време у земљи се повећава сопствена потражња за гасом, те он не може да у потпуности испуњава обавезе пред европским потрошачима. Протекле године он је смањио испоруке у Италију, док је Гаспром заузео то тржиште. То су поступци, који потврђују партнерство руске компаније, Алжира и европских потрошача. Дакле, Гаспром је најбољи претендент за све стране.

Русија намерава да повећава испоруке гаса и нафте не само у западном смеру, већ и у Азију. Промет нафтовода Источни Сибир-Пацифик 2020. године ће бити повећан двоструко на 80 милиона тона нафте годишње. Такве планове обухвата инвестициони программ руског Транснефта. Ради реализације тог програма руска компанија ће добити из буџета 3 трилиона рубаља.

Татјана Голованова,