Јунацима Олимпијаде у Сочију уручене државне награде

24-02-2014 07:15:49 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин честитао је руским олимпијцима тријумфални завршетак зимских Игара у Сочију. Шеф државе уручио је шампионима и освајачима медаља Олимпијади државне награде. У име свих љубитеља спорта он је захвалио спортистима на напорима, храбрости и таленту.

Традиционална церемонија награђивања олимпијских победника овог пута је одржана не у Московском Кремљу, већ у Сочију. Још јуче овде на олимпијским аренама и трасама водила се борба за медаље, а увече је одржана упечатљива и врло дирљива церемонија затварања Игара. Ујутру су се спортисти окупили у Конгресном центру Олимпијског села, где им је честитао председник Владимир Путин. У име милиона руских грађана он је захвалио олимпијцима на резултатима које су показали на домаћим Играма.

- Сва такмичења где спортисти бране част земље важна су и одговорна. Али одговорност која је овог пута била на нашој националној репрезентацији имала је највиши степен. Игре у Сочију требало је да представе свету обновљену, многострану и отворену Русију. Мислим да сте и ви само о томе много пута у току Олимпијских игара чули, говорили о томе, тако сматрају сви учесници, сви гости ових такмичења. Требало је представити не само савремене спортске објекте, већ и елиту домаћег спорта, оне који достнојно носе знамење његових славних и великих традиција. Ви сте доказали да су ове традиције јаке и да наша земља и даље васпитава упечатљиве, јаке спортисте, који су у стању да зачуде и одушеве свет, доносе људима радост, наводе да у истом ритму бију срца милиона наших грађана, испуњавајући их поносом за своју Отаџбину.

Репрезентација Русије на Играма у Сочију је заузела у незваничном екипном пласману прво место. Руски спортисти су освојили 33 медаље: 13 златних, 11 сребрних и 9 бронзаних. Владимир Путин је истакао да је тим извршио неочекивани и зато још пријатнији пробој, узела медаље тамо где руски спортисти одавно или никада нису били међу водећим. Тако је прву у историји Русије медаљу у сноуборд-кросу донео Николај Ољунин, а Вик Вајлд, који је примио руско држављанство, освојио је читав пиједестал у краљевсој трци на 50 километара. Посебне речи заслужио је мајстор брзог клизања на кратке стазе Виктор Ан. Од 2011. године корејски спортиста наступа за Русију и донео је 4 олимпијске медаље.

Златним је Владимир Путин назвао и клизаче. Шеф државе посебно је истакао 15-годишњу Јулију Липницку која је блиставо наступила у екипним такмичењима и 17-годишњу Аделину Сотњикову, која је поконила Русији прво у историји олимпијско злато у женској конкуренцији.

Владимир Путин је позвао све да ватрено навијају и подржавају руске паралимпијце, који ће за свега 11 дана бранити спортку част земље на првим у историји Русије зимским Паралимпијским играма у Сочију.

Светлана Калмикова,