Влада Украјине која се формира крши договоре

26-02-2014 10:13:05 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Националисти и радикали у Украјини покушавају да искористе насталу кризну ситуацију у својим интересима, игноришући мишљење већине становника земље.

Русија сматра за свој главни задатак помоћ братском народу. Таква одбројавања најновије историје Украјине треба да буде уставна реформа. Ово је изјавио данас министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у току конференције за штампу на основу резултата састанка са министромспољнихпослова Луксембурга.

Русија подвлачи да не планира да се меша у унутрашње ствари Украјине. Ипак Сергеј Лавров је напоменуо да су Украјинци братски народ и да је руска страна спремна да пружи помоћ у разрешењу настале кризе. Ово је руски шеф дипломатије изјавио данас новинарима.

- Наш главни задатак је да помогнемо украјинском народу, то је за нас братски народ. Чекамо формирање нове владе, чекамо какав ће бити њен програм. Осим политичке компоненте постоји и чисто финансијска – желимо да сва средства оду у корист реалним реформама у Украјини.

Сада руска страна покушава да схвати како влада која се формира у Украјини види спровођење уставне реформе.

Споразум од 21. фебруара предвиђа да такву реформу треба спровести до септембра и тек после тога, то је посебно подвучено, до краја године треба да се одрже украјински избори. За сада смо чули само одлуке оних који сада доносе законе у Врховној ради, о томе да ће председнички избори бити одржани 25. маја. То је већ одступање од договора.

Шеф руске дипломатије је скренуо пажњу на сумњиве реформе последњих дана. То се тиче забране у Украјини медиј аоних земаља које нису чланице евроспке конвенције о емитовању програма. Између осталог и руских медија. А такође Лавров је подсетио на укидање закона о језицима, због чега је руски језик, као и други регионални језици, изгубио свој статус.

- Заинтересовани смо за то да не допустимо утицај радикала и националиста који сада очигледно покушавају да свирају прву виолину и на таласу ове револуције да донесу одлуке које ће штетити великом делу становништва украјинске државе.

Посебну забринутост министар иностраних послвоа Русије изразио је због претњи радикала да ће организовати поход на оне регионе земље у којима становници изражавају своје неслагање са методама опозиције. Са своје стране министар иностраних послова Луксембурга Жан Аселборн је истакао да се треба бојати са појавама екстремизма у читавом свету. Немамо право да подржавамо екстремисте, оне који примењују силу, нацисте. Европа зна шта је то. Национално помирење треба да се деси између свих Украјинаца који мрзе примену силе, насиље, екстремизам, како би се обновила Украјина, подвукао је Аселборн.

Кира Калинина,