Прљав новац у чистим џеповима

26-02-2014 10:27:13 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Било да су то наркодилери, финансијски преваранти или фалсификатори новца – сви ови криминални елементи у сваком случају морају да перу свој прљав новац. Према оценама експерата УН, обим годишње опраних криминалних средстава износи 2,75% светског унутрашњег бруто производа. То је извод из објављен на званичном сајту Европског парламента, посвећеног резултатима заједничког заседања два комитета главног законодавног органа ЕУ.

Како се саопоштава у прес-релизу, комитети парламента за валуту и финансије, као и грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове одобрили су на свом заједничком заседању нацрте нових закона о пооштравању у ЕУ борбе против прања новчаних средстава добијених незаконитим путем. Према ранијој изјави председника Европског савета Хермана ван Ромпеја, укупна висина трошкова земаља чланица ЕУ од оперција прања прљавог новца премашује у последње време билион евра сваке године.

Посебна пажња у предложеним нацртима закона се скреће на јачање контроле кретања великих новчаних сума. Информација треба да буде доступна како за органе реда, тако и за заинтересована правна лица и широке кругове јавности. Пр тиме неке банке, на пример, чак не знају имена својих великих клијената.

У целини данас, по неким експертским оценама, нелегална циркулација новчаних токова у Европи достиже 70 милијарди долара годишње. Међутим, представници низа великих финансијских компанија посредника, као што су између осталог Вестерн јунион, Пеј Пал и Мастер кард, одржали су у Бриселу састанак на којем су изјавили да подижу цене својих услуга у случају усвајања нових закона. А то, по њиховим речима, довешће до обратног ефекта, пошто ће део новчаних токова отићи у сенку или прећи у готовинску форму, што ће олакшати делатност превараната.

Још један аспект који поново привлачи последњих дана пажњу јавности је постојање у страним банкама рачуна низа вискоких државних чиновника. У принципу, како сматра професор руске Високе школе економије Иван Родионов, и чињеница прања новца и покушаји скривања средстава у иностранству за чиновнике нису новина и нису појединачни.

- Јасно је да то важи и за Украјину, каже професор. То је покушај да се обезбеде активни којима људи располажу. При томе је очигледно да никакви лукави начини неће помоћи. Друго је питање што често одговарајући органи западних земаља не сарађују са нашим. Јасно је зашто. Јер увек је пријатније имати власника таквих актива за савезника, а не непријатеља. У случају да се нешто деси, преко њега може да се изврши одређени притисак.

Поводом скривања новца бивших украјинских чиновника у иностранству мишљење немачког посланика Европског парламента из странке ХДС Михаила Галера је једнозначно.

И адреса, и банкарски рачуни, све то је извесно, рекао је Гелер у радијском интервјуу. И било би боље пресећи сличне махинације још раније, на основу важећих закона.

У сваком случају, јасно је једно: прљав новац остаје прљав чак у џеповима најмодернијих фракова и смокинга.

Олег Севергин,