Романови: интерактивно урањање у историју

26-02-2014 10:38:30 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Православна Русија. Романови. Моја историја – изложба под таквим називом отворена је у Санкт-Петербургу у част 400-годишњице чувене царске династије. Историја владавине испричана је језиком савремених технологија: уместо експоната су лајтбоксови са цитатима, цифрама, чињеницама, таблети са текстовима, има чак и компјутерских игара и квизова.

На две недеље огромна изложбена сала Ленекспо од 4000 квадратних метара постала је суперсавремени интерактивни уџбеник историје. Династија Романових имала је 18 владара. И изложба има 18 одељака: први је посвећен Михаилу Фјодоровичу кога су 1613. молили да се попне на престо, последи Николају Другом, којег су 1917. такође молили да се одрекне престола... У новембру прошле године изложба Православна Русија. Романови. Моја историја са грандиозним успехом одржана је у Москви, а сада ће је видети град који своје постојање дугује династији Романових.

Изложба је необична, у њој нема реалних историјских експоната. Зато постоји мноштво 3Д инсталација, интерактивних сензорних монитора, пред којим може да се проведе неколико сати и да се сазна како се ширила Русија, какве је битке водила. Овде свако може сам да изабере дубину урањања у историју – каже почасни посетилац изложбе директор Државног Ермитажа Михаил Пиотровски.

- То је образац изложбе уз коришћење свих виртуалних средстава која постоје. То је исправно, зато што овде нема аутентичних предмета. То би био непотребан дијалог. Зато су овде одличне информације, оне се могу прегледати. Дата је могућност да се оне преосмисле – са свим опозиционим струјањима, устанцима, страним утицајима. Има о чему да се размисли, дискутује.

Изложба говори не само о великим историјским догађајима. Поменути су и многи детаљи из живота – на пример руже које су ушле у руску свакодневницу за време првог Романова: цар је обожавао ово цвеће и тражио је да се оне свуда узгајају. Или кафа – мало ко памти да су је Руси заволели захваљујући цару Алексеју Михајловичу, који је био велики поклоник овог напитка необичног за 17. век. А сунцокретово уље и парадајз у Русију је довезао цар Николај Први средином 19. века, он је изградио и прву железницу. Исти тај Николај Први је оставио у историји упечатљиви цитат: „Радим као роб на галијама“. А ево цитата цара Александра Другог кога су убили народовољци: „Бог ме је позвао на ово тешко и неутешно место. Русијом је управљати лако, али сасвим бескорисно.“ Како сведочи историја, од руског престола више пута су се одрицали – није био лак овај крст. И изложба посвећена Романовим одражава не само тријумфалне моменте царевања.

Посебно задовољство до изложбе добијају тинејџери. Они се буквално лепе за мониторе и почињу да их листају. Једнима је занимљиво да гледају војне бродове, да гледају историју војних битака, друге занимају царске одаје и одоре... Ефекат додира са историјом је осигуран, а то не може да се не допадне како одраслима, тако и деци.

У московском Мањежу за три недеље изложбу је успело да види више од 300 хиљада људи. У Петербургу се надају да ће рекорд бити оборен. Изложба ће трајати до 2. марта. Затим ће моћи да је виде становници Владивостока, Казања, Волгограда, Самаре, Сочија, Краснојарска и других руских градова.

Рита Болотска