Амбасадор РФ Александар Боцан Харченко о ситуацији у Украјини

28-02-2014 02:52:28 | | / vostok.rs |


Потребан консензус, Укључујући источне и јужне регионе

Руски амбасадор изражава посебну забринутост због самовоље демонстраната радикалних снага како у Кијеву, тако и другим градовима широм Украјине, што је довело до кршења људских права Руса и других мањина...

Руска Федерација заступа став да је неопходно да у Украјини дође до општег консензуса, који укључује и мишљења источних и јужних региона - Крима и Севастопоља, истакао је амбасадор Русије у БиХ Александар Боцан-Харченко и наглашава да је реч о унутрашњем питању те земље.

Москва је забринута због ситуације у Украјини и очекује да ће се решење наћи у оквиру споразума који је председник Виктор Јанукович 21. фебруара постигао са лидерима опозиције.

"Нажалост, овај споразум се не поштује од опозиције, нема никаквих акција када је реч о разоружавању радикалних, односно паравојних елемената међу демонстрантима. Такође, према овом договору предвиђен је, пре свега, процес уставне реформе и тек након тога организација председничких избора, а сада се то покушава направити наопако и избори провести у мају", упозорава Боцан-Харченко.

Руски амбасадор изражава посебну забринутост због самовоље националистичких снага како у Кијеву, тако и другим градовима широм Украјине, што је довело до кршења људских права Руса и других мањина.

Као примјер кршења права, амбасадор Боцан-Харченко наводи поништавање закона, којим се дозвољава употреба руског језика, што је противно међународним обавезама Украјине, и стандардима које промовише ЕУ за националне мањине.

Потпуно су неприхватљиви и вандалски напади на верске објекте и друге споменике од културно-историјског значаја, посебно скрнављење меморијала ослободиоцима Украјине од фашизма, истиче Боцан Харченко у интервјуу Срни.

Руски амбасадор подсећа да је до договора од 21. фебруара дошло у присуству министара спољних послова Немачке, Француске и Пољске, те да га је подржала и ЕУ.

Према његовим речима, одговорност за стабилизацију како политичке и безбедносне, тако и економске ситуације унутрашња је ствар Украјине.

"Надамо се да ће бити покренут политички процес, чиме ће се доћи до помирења, до прихватљивог правног оквира у којем ће свима бити заштићена права", наводи Боцан-Харченко.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ напомиње да је економска ситуација у Украјини вема лоша, на рубу колапса. Ствара се уместо владе националног јединства "влада победника" са учешћем национал-екстремистичких снага.

Коментаришући начин на који медији у БиХ извјештавају о Украјини, Боцан-Харченко указује да постоји потреба за свеобухватним сагледавањем ситуације и објективнијим односом.

Боцан-Харченко указује да постоји потреба за свеобухватнијим сагледавањем ситуације и објективнијим односом.