Помоћи пријатељској Србији у тешкој економској ситуацији

01-03-2014 10:43:38 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Поред осталих учесника индустријске изложбе Експо Русија-Србија која ће бити одржана у Београду биће представљене и руске компаније Републике Татарстан.

Популаризацијом њихове продукције на страном тржишту бави се Центар за подршку извоза Републике Татарстан, који је био формиран пре две године. О циљевима и задацима центра говори његов руководилац Василиј Чистјаков.

- Циљ нашег рада је пружање подршке – информационе, а понекад и финансијске подршке предузећима малог и средњег бизниса на популаризацији своје продукције ван граница РФ. Ради тога ми одржавамо конференције, семинаре за предузећа малог и средњег бизниса, оријентисане на извор, како би она могли да представе у пуној мери своје интересе ван граница Русије. Наш Центар на све начине подржава свако предузеће, чак оно које још не иступка као активни партнер у иностранству, али које има такву жељу. На нашем сајту
www.export.rt.ru направили смо виртуални каталог предузећа Републике, где може да се види њихова продукција, као и да се упозна са политиком цена. Све се поткрепљује информацијама о адресама, телефонима, презименима руководилаца. Сада се прави сајт на енглеском. Најважнији моменат популаризације наших предузећа у иностранству су бизнис-мисије. На пример, када представници малог и средњег бизниса одлазе ван граница Русије, они тамо гледају квалитет робе, паковање, проучавају политику цена и уједно тржиште за пласман. И ми им пружамо помоћ у проучавању овог питања. При томе, наше услуге су потпуно бесплатне. Наш центар помаће да се нађе одговор на свако питање, везано за извоз и друге проблеме.

За учешће у индустријској изложби у Београду одабрано је 9 различитих компанија. Василиј Чистјаков је говорио о томе које гране оне представљају.

Овде су и хемија, и петрохемија, и производња и грађевина и медицина. Критеријум одабира је један – жеља предузећа да прикажу своју продуцкију у иностранству, жеља да се отпутује, сретне са бизнисменима, погледа у очи, разговара, пронађу неке додирне тачке. Посебно смо заинтересовани за популаризацију своје робе у пријатељској Србији. Знате, у Европи нам често говоре да им је драго да нас виде. У ствари све је потпуно другачије. Они нам стално постављају разне преграде у виду сертификата, мада, верујте, понекад квалитет наше робе ни мало не заостаје за европским. А Србија је земља која нам је пријатељска по духу. Знамо у каквом тешкм економском положају се она сада налази. Једноставно сам уверен да можемо да створимо услове у којима ће бити повољно да се купује наша продукција. Јер можемо да се договарамо не само о куповини, већ и о одложеном плаћању. А што се тиче цене, чини ми се да ће моћи да се договара чак на изложби. Руски мали бизнис је спреман да пружи руку помоћи у испоруци оне продукције за коју ће бити заинтересована Србија.

Григориј Соколов,