ЕУ, УН и САД: Како тешко живети са „мајданским кабинетом“

01-03-2014 10:48:52 | | Глас Русије, фото: «Голос Столицы»/ vostok.rs |


Европа, УН и САД уче азбуку живота са новим кабинетом Украјине који је 26. фебруара одобрио кијевски мајдан.

Ни Брисел, ни Вашингтон нису морали да чекају ни „печат мајдана“, ни одобрење састава Врховне раде. Име премијера било је познато унапред – шеф фракције Баткившчина у Ради, лидер опозиције Арсениј Јацењук. Нико није планирао да има посла са још неком из „мајданског кабиента“. Спонзори револуције на Дњепру добор схватају да је водити преговоре о спасу Урајине која је банкротирала са било ком бесмислено. Чак и опасно.

Арсениј Јацењук је уочи гласања у Ради признао да су сви који су узели министарске портфеље добровољне политичке самоубице. Што је истина: они ће морати да предузимају такве мере за спас економије које ће се мало допасти Украјинцима. Између осталог, лидер Баткившчине Јулија Тимошенко и лидер УДАР-а Виталиј Кличко паметно су се склонили од такве „колективне еутаназије“.

Тешко је рећи како Европа може да има посла чак са таквом прелиминарном владом, каже научни сарадник Института за међународна истраживања МГИМО МИП Русије Леонид Гусев. Највероватније до краја маја (25. маја у земљи ће бити одржани прдседнички избори) нема шта ни да се чека.

- Министар спољних послова Пољске Радослав Сикорски изјавио је да Украјина треба што пре да спроведе председничке изборе како би се појавила законита власт. И тек после тога ми, тачније Европа, потписаћемо са њом споразум о асоцијацији или о зони слободне трговине. Са актуалним „не зна се чим“ чак ни они (европа) који су све то поздравили, не желе нешто да потписују. Све може да се деси: данас је он на власти, а сутра га скину или пошаљу негде, можда баце иза решетака?

ЕУ је 26. фебруара већ именовала специјалног представника за „украјинске послове“. То је европски комесар за финансијска и валутна питања Оли Рен. Фин ће координирати у ЕУ сарадњу са ММФ и земљама које нису чланице уније по питањима указивања финансијске помоћи Кијеву. Проблем је за ЕУ врло болан.

За сада су САД спремне да дају Кијеву само кредитне гаранције у висини до милијарду долара уз зајам. ЕУ самотално може да издвоји највише милијарду и по. То је отприлике исто колико је Кијев дужан Русији за гас за 2013.2014. годину, плус камате за друге зајмове.

У ЕУ и САД већ отоврено говоре да без укључивања Русије није реално регулисати украјинско питање. Нажалост, раније или касније нећемо моћи да избегнемо помоћ Украјини заједно са ЕУ, сматра доктор историје, шеф катедре за ошту економску теорију Московске школе економије Московског државног универзитета Виктор Кувалдин. Украјина није Косово или Сирија. Колапс такве земље у центру Европе може да постане црна рупа за економију и стабилност читавог континента, каже Виктор Кувалдин.

- Сама Врховна рада, према мом мишљењу, већ је изгубила легитимност. У Украјини је настала ситуација која није замислива ни у једној европској земљи. Она се не уклапа ни у какве норме. Мени се чини да је криза у Украјини отишла тако далеко да већ никакви избори не могу да регулишу или оправе ситуацију.

За сада Европа свим снагама покушава да привуче Москву у регулисање конфликта. Шеф дипломатије ЕУ Кетрин Ештон 3. марта стиже у Кијев. А 6. марта она ће се састати у Риму са министром иностраних послова Русије Сергејом Лавровом.

Андреј Федјашин,