Румунија осудила језичку политику Кијева

01-03-2014 11:24:43 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


У Букурешту је брзо прошла еуфорија због победе „евроинтегратора“ у Кијеву. Укидање закона о регионалним језицима ударило је по интересима националних мањина и румунски политичари сад од Кијева захтевају да поштује европске језичке стандарде.

Није тешко досетити се да језички стандарди у принципу не занимају украјинске националисте. То је за Европљане који су подржавали „Евромајдан“ представљало шок.

Румунски председник Трајан Басеску који их је за време кијевске кризе називао „мирним демонстрантима“ и „Украјинцима који имају права да одлуче о будућности своје земље“ одједном се забринуо због активности нове кијевске власти. Сасвим недавно Басеску је апеловао на Јануковича да не користи насиље против националиста, а сад је био принуђен да моли "победнике" за чување права румунске мањине у Украјини. У својој званичној изјави председник Румуније је подсетио Кијев на то да у Украјини живи 400.000 Румуна и да треба поштовати њихова права.

"Тренутно румунска мањина није увучена у конфликт. Проблем се састоји у враћању права на коришћење румунског језика, зато што ће Украјина моћи да сачува своју целовитост само уколико националне мањине буду уживале одговарајуће поштовање од стране власти. Руска етничка мањина такође треба да има права да говори на свом матерњем језику,“ – изјавио је Басеску.

Сад треба очекивати реакцију Украјине на ову изјаву и на притужбе других европских политичара. Иначе ће џин национализма бити пуштен да изађе из боце.

Валентин Миндрешеску,