Богатство Арктика излуђује бизнисмене

01-03-2014 11:37:25 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Топљење арктичких ледова постаје једна од главних тема вести. Осим апокалиптичних прогноза о томе да је људима време да се припремају за нови потоп, има и добрих вести. Ресурски који су се раније крили под ледом постају доступни. При томе реч је не само о нафти и гасу, већ и о огромној разноврности других сировина.

Према прогнозама научника, ако арктички ледови настављају да се топе, већ у овом веку ће бити период када у Северном Леденом океану неће бити леда. Многобројне природне катаклизме последњих година – мразеви у САД, поплава у Европи, аномално топле зиме у Русији – научници везују управо са топљењем леда на Северном полу. Шта више неки упозоравају: свашта ће се још десити. Много су оптимистичнији економисти и индустријалци. За њих отапање ледова отвара нове ресурсе, што значи, нове могућности. За Русију освајање арктичких налазишта значи социјално-екномски развој северних територија. За друге факторе региона то је у принципу перспективни комерцијали развој, истиче руководилац аналитичке управе Фонда за националну енергетску безбедност Александар Пасечник.

- Овде су у првом реду важни енергетски ресурси. Ако се погледа дугорочан сценарио, арктичка експлоатација ће играти битну улогу. Тим пре ако се цене нафте још подигну, то може да стимулише и убрза развој акртичких налазишта.

Ко ће завладати Арктиком, завладаће тржиштем нафте и гаса. Такве прогнозе већ неколико година дају стручњаци. Зато, мада је разрада горивних налазишта у Арктику врло компликована, интересовање за тај регион испољавају многе земље. При томе не само околне државе, истиче Александар Пасечник.

Очигледно је да је разрада горивних налазишта главни приоритет за државе које су бар некако означиле своје присуство у овом региону. Борба за утицај може да доведе до милитаризације Арктичког региона, истиче доктор геолошко-минеролошких наука Игор Давиденко.

- Фактички то што се сада дешава око нафте и гаса Северног Леденог океана, то је рат. Тих, миран економски рат. Граде се и војни бродови, ледоломци, и технички савршени бродови, то раде и Јапанци који немају везе са Арктиком, али ипак ће бити фактори приликом заузимања или поделе резерви у мору. Али ту се треба договарати. не сме се због Севера започињати светски рат, јер може да се деси да људи изгубе главу.

Данас скоро сва позната налазишта већ спадају у економске зоне обалских држава. При томе по експлоатацији многих од њих Русија може да постане монополиста на светском тржишту. Арктик је једноставно ризница природних дарова, каже Игор Давиденко.

- Биосфера овог региона заиста је јединствена. Осим ретких животиња овде је огромна количина разноврсних риба. Тако само у Баренцовом мору врши се око 5% светског улова морских и океанских риба. При томе Русија богатства у Арктику планира да искористи у првом реду на благо околних територија и тамошњег становништва. То је потврђено у Стратегији развоја Арктичке зоне РФ.

Кира Калинина,