Становници великих градова ређе дижу руку на себе

01-03-2014 12:37:25 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Роспотребнадзор у последња 4 месеца затворио је 3699 веб-страница где су били објављени материјали са информацијом о начинима како да се изврши самоубиство или позиви на самоубиство.

Закон о заштити деце од информација које штете њиховом здрављу и развоју ступио је у Русији на снагу у новембру прошле године. Документ предвиђа формирање регистра забрањених сајтова. У црни списак ће доспети веб-ресурси који садрже дечију порнографију, пропаганду накротика и самоубистава.

Набрајање разних начина самоубистава са детаљним описом процеса најраспрострањенији је вид забрањене информације у мрежи. То је карактеристично не само за руски сегмент Интернета, већ и читаву глобалну мрежу. Према прорачунима Светске здравствене организације, свакодневно око 2,5 хиљаде људи у свету добровољно диже руку на себе. При томе на свако извршено самоубиство одлази 20 покушаја самоубистава. Овај проблем данас веома брине психологе, социологе и власти разних земаља.

Научници Државног универзитета Сеари из Бразила анализирали су статистику за велике и мале градове низа земаља и утврдили да како град расте у њему расте и ниво насиља. Тачније у великим градовима по човеку долази више убистава него у малим. Истовремено број самоубистава са увећањем броја становника практично се не мења. Ова тенденција је условљена особеностима живота у великим градовима, истиче експерт Института за психологију, социологију и социјалне односе Јевгениј Татаринцев.

- Што је гушће насељен град, то је већи ниво криминала у целини. Постоји једна од теорија агресивног понашања: фреквенција конаката човека раздражујући је фактор, који повећава вероватноћу агресије. Али са друге стране пошто је то велики град и фреквенција социјалних контаката јача, са тачке гледишта суицидалног понашања много је већа вероватноћа да ће у тренутку кризе бити неко поред, подржати и задржати.

Пратећи ову логику, може се извести закључак да човек који је склон самоубиству треба да живи у великом граду. Ипак није све тако једноставно. У великим градовима са њиховим интензивним ритмом преживљавају најјачи. За људе склоне да дижу руке у недаћама управо велики град може да буде узрок погибије, подвлачи психолог и публициста Сергеј Кључњиков.

- Плусеви мегаполиса су у обиљу могућности за самореализацију. Али то је за људе са јаким нервима, здрављем, неисцрпном енергијом. Овде је ближи доступ култури, образовању, веће су могућности да се стекну интелектуални утисци. Са друге стране, у малом граду је мир, тишина, по правилу боља је екологија. Нема пресинга трке, када све време мора да се жури, да се потврђује свој статус. Али становнику малог града може да се учини да је то мочвара, да се ништа не дешава и појављује се жеља да се оде тамо где је прави живот. Али он се пресели, живи неко време и схвати да то није за њега. Велики градови су врло тешко оптерећење за психу.

Самоубисто је корак до којег доводи мноштво разлога. СЗО их набраја око 800. Али најраспрострањенији су наркотици и алкохол, депресија, усамљеност, несрећна љубав и генетска предиспозиција. По статистици код 8% самоубица један од родитеља је извршио покушај самоубиства.

Наталија Коваљенко,