Шта је у ствари нађено на супротној страни Месеца?

01-03-2014 12:56:37 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Недавно су светске новинске агенције објавиле сензационалну вест: на Месецу помоћу карте Гугл Мун пронађен је чудан објекат троугаоног облика са светлећим тачкама на боковима. Шта то може да буде, фатаморгана или заиста објекат ванземаљског порекла?

Осим тога, већ неколико дана љубитељи непознатог из читавог света разматрају шта је нашао корисник канала YouTube под надимком Wowforreeel, разгледајући површину Земљиног сателита? У једном од кратера на супротној страни Месеца он је приметио нејасан објекат правилне форме троугла са седам светлих тачака које формирају угао од 90 степени. Приближни пречник тог троугла износи 180-200 метара.

Према саопштењима, он не може да замисли шта то може бити: Немам појма шта је то… Пошто сам дуго разгледао овај објекат на карти Гугл Мун, могу да кажем да он заиста тамо постоји, то није фалш. Нисам нашао ништа чак приближно слично на другим месечевим кратерима. Погледајте сами и реците шта лично мислите тим поводом. То је један од најчуднијих проналазака на карти Гугл Мун.

За скептике корисник Wowforreeel наводи координате нађеног објекта на карти Месеца: 2242'38.46"N и 14234'44.52"E, чиме покреће масовну дискусију на тему може ли то да буде ванземаљски брод или чак космичка база.

Поред свега осталог, Wowforreeel говори да је раније врло сличан објекат био нађен на интерактивним картама и на Антарктику. Он је такође имао облик троугла, један угао је био од 90 степени, и размере су опет биле упечатљиве: 125 пута 90 метара.

Корисници из свих крајева планете почели су да истог момента разматрају могућност постојања тајне космичке базе. Неко је тврдио да она припада САД, неко је био уверен да припада Русији, али већина сматра да она има ванземаљско порекло.

Истина, има и таквих који су очигледно решили да докажу да никаквог тајанственог објекта на супротној страни Месеца нема, да је то само осветљење и визуална варка. Тако корисник YouTube под надимком Astronomy Live решио је да побије сензационални проналазак и детаљно је показао у свом видеу како уз помоћ разних графичких маски може да се постигне сличан ефекат неидентификованог објекта.

Ради се о томе што је приликом прављења својих месечевих карти Гугл користио не сопствене снимке, већ снимке јапанског вештачког сателита Месеци Кагуја, познатог као SELENE. Ови снимци постоје у слободном доступу у већој резолуцији на ресурсу – архиви сателита Кагуја (
https://l2db.selene.darts.isas.jaxa.jp). Тамо свако ко жели може да до детаља поучи чудан месечев објекат.

При томе дикусија ипак остаје отворена, зато што је нејасно како чак уз коришћење фото маски и програма за редактирање о којима је говорио корисник Astronomy Live објекат може да има тако правилне геометријске пропорције. И зашто се овај објекат налази управо на супротној страни Месеца, коју са Земље не можемо да видимо?

Узимајући у обзир мноштво питања везаних за сателит Земље, не може се рећи да је све тако једноставно како многи желе да представе... Ако је то фотомонтажа, зашто после мисије Аполон-17 људи су прекинули своје месечеве програме? Шта су они тамо видели да су решили да никад више тамо не лете? Зашто смо спремни да истражујемо Марс који је од нас и даље и цена космичких програма је много већа, а не да наставимо истраживања Месеца? То заиста наводи на размишљање.

Аљона Ракитина,