Председник Путин: Увођење наших трупа је задња опција и задржавамо право нато

04-03-2014 12:01:11 | | / vostok.rs |

У Украјини се десио пуч и оружано преузимање власти, рекао је руски председник Владимир Путин. Русија је збуњен због чега постоји потреба за то у време када се је Виктор Јанукович договорио са опозиционијом о свим захтевима .

Председник је нагласио да украјински народ имао легитиман разлог да протестује против Јануковичевој власт, с обзиром на огромну корупцију и друге недостатке његовог председавања .

Али председник се успротивио нелегитимног начину преузимања власти, јер је проузрокована политичка нестабилност у земљи .

Председник је рекао да он лично није био склон вишемесечним протестима на улицама као средством за притисак на владу , али је имао симпатије према демонстрантима, који су искрено огорчени ситуацијом у Украјини .

Али у исто време он је упозорио да оно што се сада дешава у Украјини сада може са једних бизнисмена-превараната власт прећи на друге, наводећи имена појединих богатих бизнисмена са сумњивим кредибилитетом.

Јанукович је свакако немоћан у Украјини , али правно гледано он јелегитиман председник земље , рекао је Путин . Начин на који су нове власти у Кијеву свргнуле предсника не побољшава њихов кредибилитет .

Путин, који је добио мандат од руског сената да користи војну силу да заштити цивиле у Украјини , рекао је да нема потребе за таквом акцијом још .

Он је рекао да је изненађење реакцијом запада због војних маневара који су завршени данас који немају никакве везе са украјинском ситуацијом .

Путин је навео акције радикалних екстремиста у Украјини, укључујући и линчовање функционера на бини као јавног понижења и убиства људи током опсаде скупштинске зграде, а то је разлог за Русију да буду забринуте за животе људи у источној и јужној Украјини .

Инциденти попут тих је разлог зашто Русија задржава могућност примене трупа.

Руски председник је нагласио да Русија жели да види равноправно учешће свих грађана Украјине у дефинисању будућности земље. Отпор властима у Кијеву, што је евидентно тренутно у источној и јужној Украјини, јасно показује да тренутно Кијев нема национални мандат да управља земљом .

Следи наставак