Руска фабрика Уралхимаш заинтересована за сарадњу са Србијом

04-03-2014 05:13:38 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Један од најзначајнијих учесника индустријске изложбе Експо-Русија-Србија у Београду је једно од највећих и најстаријих предузећа у Русији – фабрика хемијске машиноградње Уралхимаш у Јекатеринбургу.

За Уралхимаш учешће у Русија-Србија-Експо има посебан значај. Говори генерални директор фабрике Сергеј Гавриков.

- У марту 2010. године био је објављен тендер за испоруку опреме за модернизацију рафинерије нафте Панчево. Треба истаћи да су за овај тендер стајала у реду предузећа из САД, Италије и Чешке. У комплет испоруке ушло је 20 резервоара различитог типа од 17 до 120 тона и 6 сферичних резервоара укупне величине од 1000 кубних метара. Тачније, према уговору требало је да испручимо тамо све делове и да изведемо потпуну монтажу са пробама, бојењем и предајом у експлоатацију, што смо успешно завршили у августу 2012. године. Сада се појавила информација о томе да се иста таква реконструкција планира у рафинерији Нови Сад. После оних догађаја који су се дешавали у Србији, она није избила на пун капацитет. Знам да је тамо планирана иста таква модернизација као и у Панчеву. И идемо на ову изложбу како бисмо разговарали са представницима НИС-а и преговарали са њима. Уралхимаш крајње је заинтересован и жели да учествује у тендеру и добије уговор за израду истих тих резервоара за новосадску рафинерију.

Као што смо већ говорили, Иралхимаш је једно од највећих и најстаријиг предузећа у Русији. 23. фебруара фабрика је прославила 72 године постојања. Како би се схватио њен значај, треба се окренути њеној историји, између осталог везаној за Велики Отаџбински рат 1941-45. године.

- У Јекатеринбург фабрика је прешла из Кијева 1941. године. Према указу партије овде је почело да се производи ватрено оружје. При томе људи су почели овде да раде у још недовршеним погонима. 23. фебруара 1942. овде је био произведен први минобацач, који се користио до самог окончања војних дејстава. После рата фабрика је била преоријентисана на производњу опреме за хемијску и гасну индустрију, као и за нуклеарне централе и рафинерије нафте. Сада испоручујемо продукцију у 30 земаља света. 70% иде на руска предузећа: како на рафинерије нафте и хемијске фабрике, тако и на гасне станице. Имамо много партнера у Русији и инстранству, између осталог у Србији. То је србска монтажна фирма Термолукс, чији стручњаци заједно са нама су радили у Панчеву.

Вратимо се изложби Експо-Русија-Србија у Београду. Шта планира да представи фабрика Уралхимаш у Србији?

- Нудимо опрему за израду горива Евро-5, која ради под различитим притиском, као и сферичне резервоаре намењене рафинеријама нафте и гасним станицама. Надам се да ће на изложби учествовати и представници других рафинерија. Зато што бих хтео са њима да се упознам и да предложим учешће наше фабрике у тендерима које ће они означити 2014-2015. године. Очекујем од учешћа на изложби нова познанства како бисмо проширили круг наручилаца наше фабрике.

Надамо се да ће србским нафташима бити корисно да успоставе сарадњу са једним од најстаријих предузећа у Русији – фабриком хемијске машиноградње Уралхимаш.

Григориј Соколов,