Лукашевич САД-у: Како се носите са бомбардовањем Југославије, Вијетнама, Либана, Либије, Панаме...

06-03-2014 06:16:25 | | / vostok.rs |

Нећемо се спуштати на дебату нижеразредне пропаганде


Амерички Стејт департмент је на свом сајту објавиочињенице покушавајућида оповргне речи руског председника Владимира Путина на конференцији за новинаре 4. марта о ситуацији у Украјини.

Како је данас рекао портпарол министарства спољних послова Александар Лукашевич, оно је поражавајуће и не само примитивно извртање реалности као отвореног цинизма "двоструких стандарда".

"Стејт департмент покушава да игра на бесрамно једнострано тумачење догађаја, иако је било много доказа о злочинима почињеним од стране радикалних националиста , укључујући масакр снимљен камерама, преко снајпериста који су убијали, о чему сведочи, између осталог, и независни извор" -рекао је дипломата.

- У Вашингтону , наравно, не могу да признају да су и они сами били "Мајдан", охрабривањем збацивања легитимне владе силом, отворивши пут за оне који сада имитирају легитимну власт у Кијеву " .

"Нећемо се спуштати на дебату нижеразредне пропаганде - рекао је Лукашевич - Можемо само да кажемо : . Опет се суочавамо са неприхватљивом ароганцијом и искривљивања истине до последње тачке. У САД нема и не може бити права о поштовању међународних норми, поштујући суверенитет других земаља. Како се носити са бомбардовањем бивше Југославије, односно инвазије на Ирак и исфабрикованим поводима? "

Осврнувши се у историји, Лукашевич је рекао да се може наћи много примера америчке војне интервенције далеко изван националних граница и у одсуству реалне претње по безбедност САД. "Вијетнамски рат је однео животе два милиона цивила, да не помињемо потпуно уништење земље и тровање животне средине - присећа се он - . Под изговором заштите својих грађана, САД је напао Либан 1958, 1965 - у Доминиканској Републици, Гренада 1983 , бомбардовање Либије 1986, а три године касније напад на Панаму " .

"Не за њих, Русија врши оружану "агресију" кад она устане да брани своје становништво које чини већину становништва на Криму. "Агресија" спречавања ултранационалистичких снага да организују још један крвави Мајдан , - рекао је дипломата.

"Јасно је да је Вашингтон и даље у стању да види развој догађаја који нису по америчким обрасцима - рекао је Лукашевич - . Не могу преболети себи, прихватити чињеницу да је немогуће да се увек и свуда диктира своја воља и да се увек делује као непогрешиви судија и да се има последња реч" , али то није разлог да се баци кривица на друге " .