Савет Федерације и Државна дума ће подржати одлуку да се Крим придружи Русији

07-03-2014 10:00:58 | | / vostok.rs |

Крим је био и остао историјски, културни и духовни неодвојиви део руске цивилизације


СаветФедерације ће подржати одлуку да се Крим придружи Русији ако људи гласају за то на референдуму. Ово је рекла данас, председник горњег дома руског парламента, Валентина Матвиенко на састанку са делегацијом Врховног савета Крима.

"Право народа на самоопредељење нико не може оспорити" - рекла је она. У овом говору Матвиенко је нагласила да је ово међународна пракса, и подсетила на референдум у Шкотској.

Она је такође изразила уверење да између Русије и Украјине никада неће бити рата. "То је потпуна бесмислица да они кажу да ће народ Украјине ићи у рат са Русијом. Никада и ниједан рат неће бити између наших братских народа " - реклао је Матвиенко.

Раније, је одржан састанак представника Врховног савета Крима са члановима Доњег дома руског парламента. Државна дума је обећала да ће одмах предузети све неопходне кораке и одлуке да се грађанима Крима да ју сва права Руса, ако грађани републике на референдуму буду гласали за улазак Крима у Руску Федерацију.

"Подршка Крима - један је од приоритета посланика Државне думе" , - рекао је Сергеј Наришкин, председник Државне думе. У Русији ће подржати "слободан и демократски избор народа Крима и Севастопоља", рекао је он.

"Крим је био и остао историјски, културни и духовни неодвојиви део наше велике руске цивилизације" - подсетио је заменик председника Државне Думе и заменик секретара Генералног савета "Јединствене Русије" Сергеј Железак. "Ја већ могу да кажем да је велика већина руских грађана са одушевљењем и поносом прихватила одлуке које су предузете у Врховном савету Крима " , - рекао је он.

6. марта, Врховни савет Крима је одлучио да се придружи Русију као део Руске Федерације. Ово питање ће се ставити на референдум о статусу Крима, који ће бити одржан 16. марта. Истог дана у Севастопољу ће одржати референдум о приступању града Руској Федерацији.

Читајте више на Украјина из минута у минут