Изложба „Експо – Русија Србија“ ојачала економску сарадњу

07-03-2014 10:24:21 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Прва међународна привредна изложба „Експо – Русија Србија“, која се у последња три дана састојала од конференција, тематских округлих столова и представљања појединачних компанија и робе широке потрошње, у петак се полако приводи крају.

Још јуче су у оквиру те манифестације одржани округли столови, где се на првом од њих, у сарадњи са србским Министарством саобраћаја разговарало о путевима развоја транспортног система на Балкану у процесу развоја трговинско-економских односа између Русије и Србије, док су се на другом јучерашњем округлом столу разматрала актуелна питања узајамне сарадње између Русије и Србије у области традиционалне и алтернативне енергетике и технологија за уштеду енергије.

Напослетку, након потписивања додатног споразума о реконструкцији српске железничке инфраструктуре, у четвртак је одржан и трећи округли сто у сарадњи са Министарством здравља, на коме је тема разговора била узајамна сарадња између Русије и Србије у производњи медицинске опреме и заједнички наступ против ширења фалсификата медицинских препарата.

А у петак, који је уједно и последњи дан одржавања овог великог руско-србског привредног окупљања, стручњаци из обе земље разматрају теме из других области, одржавање округлог стола на тему „Савремена техника у пољопривреди и кредитирање пољопривредне производње и фарми у Србији“, који је организован у сарадњи са домаћим Министарством пољопривреде.

Потом је на дневном реду округли сто у чијој припреми је учествовало Министарство просвете и науке, на коме се оцењује развој сарадње између Русије и Србије у сфери високог и средњег образовања, а на том скупу је по речима организатора главни акценат стављен на представљање руских високошколских установа, као и на могућности размене студената.

Иначе, у завршном делу привредне изложбе „Експо – Русија Србија“, обавиће се свечано уручивање диплома у изложбеној сали, а предвиђено је да ће том чину присуствовати председник Привредне коморе Србије.

Дакле, после три дана одржавања ове до сада невиђене привредне манифестације, могу се извући први закључци који се тичу њене успешности и сврсисходности, а они гласе – да је јасно да постоје велике могућности за даље унапређење економске сарадње између две врло блиске и пријатељске земље.

Као што се могло чути од високих државних званичника још на самом отварању ове изложбе, политички односи Србије и Русије су веома развијени, али потребно је и да економски односи буду барем на приближно истом нивоу, за шта постоје све претпоставке.

Другим речима, међународна привредна изложба под називом „Експо – Русија Србија“ је показала да је могуће знатно проширити постојећу сарадњу на скоро свим пољима, а првенствено на плану енергетике, машинства и металургије, у железничком саобраћају, у индустрији нафте и гаса, а такође и у банкарству, телекомуникацијама, медицини, образовању и туризму.

На крају, можемо се само надати да ће се обистинити предвиђање организатора да ће ова руско-србска манифестација попримити традиционални карактер и да ће убудуће постати редовна појава, што је уосталом развојна шанса посустале српске економије.

Ратко Паић,