На шта је спреман Запад у спутавању кримског референдума?

09-03-2014 04:24:15 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


До референдума у Криму преостала једна недеља. У аутономији се спремају за доношење пресудне одлуке: ући у састав Русије или остати у саставу Украјине и проширити овлашћења. При чему Севастопољ, након референдума може ући у састав РФ са статусом засебног субјекта. У међувремену, бивша премијерка Украјине Јулија Тимошенкова спремна је да почне на полуострву партизански рат, а западне земље прете Русији санкцијама.

У Криму и Севастопољу у пуном јеку је припрема за референдум: опремају се гласачка места, упоређују бирачки спискови, штампа се милион и по бирачких листића. Судбина полуострова и засебног града биће одређена 16. марта: да ли остати у Украјини или бити субјекат Руске Федерације. Ова два питања изложена су на руском, украјинском и кримско-татарском језику.

Тим временом у Украјини је покренута веома озбиљна борба против руског језика, сада већ у интернету. Александар Турчинов, кога је Врховна рада именовала за привременог вршилаца дужности председника, наложио је свим државним органима власти Украјине да блокирају приступ својим сајтовима у варијанти на руском језику. До недеље, сајтови 14 министарстава већ раде само на украјинском и енглеском језику. Упркос томе, што се на југу и истоку земље претежно користи искључиво руски језик.

Према резултатима испитивања јавног мњења, већина становништва Крима и Севастопоља жели спајање са Руском Федерацијом. Уколико референдум потврди ову жељу, онда ће у року од месец дана под руску јурисдикцију прећи одмах два субјекта, каже председник Врховног цавета Аутономне Републике Владимир Константинов.

- Ја сам сигуран у то: ми смо спровели испитивање јавног мњења у овом правцу, становништво Крима је већ доживело осећај - бити грађанин друге земље, матичне земље. Ми нигде нисмо путовали, а вратили смо се у домовину. Ове 22 године у саставу Украјине биле су борба за нашу самосталност, за наш идентитет, борба за језик, за нашу културу, за наше хероје.

По препоруци Русије, аутономија је позвала на референдум међународне посматраче, да би се они убедили у транспарентности и легитимности гласања. Међутим, на жалост, инострани посматрачи ипак могу дати искривљену слику реалног стања ствари у Криму, рекао је Владимир Константинов.

- Бивша премијерка Украјине Јулија Тимошенко апелује на Запад да чини сметње одржавању референдума. Она инсистира на јачању притиска на Москву и већ је сачинила нацрт економских санкција, које ЕУ и САД треба, према њеном мишљењу, да уведу против Русије. Такође Тимошенкова прети почетком партизанског рата у Криму, уколико регион изгласа за спајање са РФ.

Традиционално, повод за почетак војне акције очекује Вашингтон. Државни секретар САД Џон Кери у телефонском разговору са министром спољних послова РФ Сергејем Лавровим је рекао, да ће улазак Крима у Русију затворити врата пред дипломатијом. А шеф уједињеног комитета начелника штабова САД Мартин Демпси у интервјуу америчкој ТВ станици је рекао, да не искључује оружани сукоб у Украјини.

- Ми имамо обавезе пред савезницима у НАТО, и ми смо им дали уверавања, да уколико се ствари дотакну тих обавеза, са наше стране ће уследити одговор.

Та чињеница, да Украјина није чланица НАТО-а, и да ситуацију у земљи заоштравају западне државе заједно са радикалним националистима, - очигледно уопште не забрињава Сједињене Државе.

Ксенија Мељникова,